לנטורופתיה ולפעילות הגופנית פילוסופיה בסיסית משותפת והיא אמונה ביכולתו הטבעית של הגוף לרפא את עצמו ולתמוך בבריאותו לאורך זמן.
את הנטורופתיה נגדיר כריפוי הוליסטי המדגיש את היכולת הטבועה של הגוף לרפא את עצמו באמצעים טבעיים. הנטורופתיה משלבת שיטות ריפוי מסורתיות עם ידע מדעי מודרני, תוך שימוש בתרופות טבעיות ובמנגנוני הריפוי העצמי המובנה של הגוף. היא מתמקדת בטיפול באדם השלם ולא רק בסימפטומים, תוך התייחסות להיבטים הפיזיים, הנפשיים והרגשיים של המטופל.
פעילות גופנית כולנו מכירים, אולי לא בהכרח אוהבים 🙂 והיא מתייחסת לכל תנועה גופנית המיוצרת על ידי שרירי השלד הדורשת הוצאת אנרגיה.
הפעילות הגופנית מקיפה מגוון פעילויות רחב החל ממטלות הבית, ועד פעילות גופנית מוסדרת ועיסוק בספורט על סוגיו השונים. הפילוסופיה שמאחורי הפעילות הגופנית מעוגנת בהבנה כי גוף האדם בנוי לתנועה החיונית לבריאותו הפיסית והנפשית של האדם וכי עיסוק בפעילות גופנית תורמת למניעת מחלות ושמירה על הבריאות.
עקרונות הנטורופתיה
עקרונות הנטורופתיה נעים סביב מספר יסודות מוקפדים ובהם: כוח הריפוי של הטבע, טפל בגורם, אל תזיק, הרופא כמחנך, טיפול הוליסטי:
כוחו המרפא של הטבע
כוח הריפוי של הטבע הוא עיקרון בסיסי בנטורופתיה. הוא מתייחס לכך שלטבע תכונות משקמות וטיפוליות המשפיעות לטובה על בריאות האדם. ליכולת זו של הטבע ניתן למצוא הוכחות יומיומיות כמו: בילוי בטבע –טיול או פיקניק ביער, גינון או ישיבה בגינה הציבורית הוכחו כמפחיתים מתחים.
מחקרים הראו כי אחרי בילוי קצר וקבוע בחיק הטבע יורד לחץ הדם, עולה התפקוד החיסוני ואנשים חשים ברוגע. אולם, כוח הריפוי של הטבע מתייחס גם לשימוש בתרופות טבעיות המופקות מצמחים, עשבי תיבול ומקורות אורגניים אחרים.
טפל בגורם זיהוי וטיפול בסיבות
“טפל בגורם” הוא עיקרון בסיסי המדגיש את הצורך שבטיפול בשורש הבעיה הבריאותית ולא בהקלה על הסימפטומים שלה. השאיפה והכוונה המרכזית היא לפענח את הקשר גוף-נפש.
לעיתים קרובות נמצא קשר בין מחלות פיזיות לגורמים רגשיים, סביבתיים או אורח חיים. זיהוי וטיפול בגורמים הבסיסיים מאפשר לטפח איזון והרמוניה אצל המטופל.
אל תזיק
עיקרון יסוד ברפואה ההוליסטית. המטפלים ההוליסטיים שואפים להשתמש בשיטות הכי פחות פולשניות האפשריות, תוך עדיפות לתרופות טבעיות ושינויים באורח החיים על פני התערבויות אגרסיביות יותר.
מתוך כוונה לתמוך ביכולות הריפוי המולדות של הגוף מבלי להוסיף לו גורמי לחץ.
רופא כמורה
התפקיד המהותי של העוסקים בתחום הבריאות גם כמחנכים ומדריכים בתהליך הריפוי, מתוך אמונה שהמטופלים משתתפים פעילים בשמירה ותמיכה בבריאותם.
באמצעות הקניית ידע על הקשר בין הגוף, הנפש והרוח, מקבלים המטופלים כלים המאפשרים להם לקבל החלטות מושכלות לגבי בריאותם.
טפלו באדם כולו
מדגיש את החשיבות של הבנה והתייחסות לקשר ההדוק שבין בריאותו הפיזית, הרגשית והנפשית של האדם. המטפלים הנטורופתים שואפים לזהות את החוויות הייחודיות, בעיות הבריאות בעברו וגורמים סביבתיים כמו אורח החיים – הקשורים לרווחת האדם.
גישה זו מאפשרת למטפל להכיר טוב יותר את האופן שבו היבטים שונים של החיים כגון: מתח, תזונה, מערכות יחסים וסביבה משפיעים על בריאות המטופל וזאת מתוך מטרה לקדם ריפוי ואיזון בכל פן בחייו.
תפקיד הפעילות הגופנית בנטורופתיה
לפעילות הגופנית יתרונות רבים התואמים את מטרות הנטורופתיה ובהם: שיפור בזרימת הדם, הפחתת מתחים, ניהול משקל, שיפור המערכת החיסונית, בריאות מערכת העיכול ועוד
זרימת דם משופרת
חיונית לשמירה על הבריאות הכללית. פעילות גופנית או תנועה סדירה הן הדרכים הטובות ביותר להשיג זרימת דם תקינה. בעת עיסוק בפעילויות גופניות כגון: תליית כביסה, הליכה, ריצה או ריקוד – שואב הלב ביעילות רבה יותר וכך מגיעים יותר חמצן וחומרים מזינים לשרירים ולאיברי הגוף.
זרימת דם משופרת ותקינה מסייעת באספקת רכיבים חיוניים לתמיכה במערכת החיסון וכך מפחיתה את הסיכון ללקות בבעיות בריאות שונות, משפרת את מצב הרוח ועוד. שילוב תנועה בשגרה היומיומית תורמת משמעותית לחיים בריאים.
הפחתת מתחים
הפעילות הגופנית מעוררת ומעודדת את שחרור האנדורפינים בגוף. האנדורפינים פועלים כמשככי כאבים ומעלים מצב רוח.
ניהול מצבי מתח, ברפואה הנטורופתית, נחשב להיבט משמעותי מאחר ומצבים של לחץ כרוני עלולים לעורר בעיות בריאות גופניות ונפשיות.
כשהם מעודדים את הפעילות הגופנית הסדירה, מנצלים הנטורופתים את המנגנון הטבעי הזה להפגת מתחים ושיפור מצב הרוח. הפעילות הגופנית נחשבת כתומכת בתהליכי הריפוי המולדים של הגוף וטיפול בגורמים השורשיים לבעיות בריאותיות, ולא רק טיפול בסימפטומים.
ניהול משקל
עיסוק בפעילות גופנית סדירה לא רק מסייע בניהול יעיל של משקל הגוף. לפעילות הגופנית הסדירה יש תפקיד קריטי בהפחתת הסיכון לסיבוכים הקשורים בהשמנה כגון: סוכרת מסוג 2, מחלות לב ועוד.
פעילות גופנית מקדמת חילוף חומרים תקין. גישה הוליסטית זו לבריאות מתכתבת ישירות עם עקרונות הנטורופתיה, הדוגלת בשימוש בשיטות טבעיות ומניעתיות לטובת הבריאות. בשני המקרים מודגשת המשמעות של התייחסות לגוף כמכלול.
תפקוד חיסוני משופר
פעילות גופנית הוכחה מדעית כמשפרת את תפקודי מערכת החיסון, באמצעות ובזכות כל היתרונות שחלקם כבר צוינו למעלה: זרימת דם מוגברת של תאי מערכת החיסון, הפחתת דלקת והסרה משופרת של פתוגנים מהריאות.
גישה זו לצורך תגבור החסינות באמצעות פעילות גופנית תואמת את עקרונות הנטורופתיה המדגישה את חיזוק יכולות הריפוי המולדות של הגוף. מטפלים נטורופתיים ממליצים על פעילות גופנית מתונה סדירה, לשם חיזוק מערכות ההגנה הטבעיות של הגוף ללא התערבות חיצונית.
בריאות מערכת העיכול
עיסוק בפעילויות כמו הליכה ויוגה יכול לשפר משמעותית את בריאות העיכול ולעזור להקל על בעיות שונות במערכת העיכול.
הליכה: פעילות גופנית המעודדת זרימת דם טובה יותר, מעוררת פעילות מעיים ויכולה להקל על בעיות כמו נפיחות ועצירות. היוגה: משלבת תנועות עדינות וטכניקות נשימה עמוקות מועילה לעיכול כשתנועות כמו פיתולים וכפיפות קדימה מעסים את איברי העיכול ומשפר את תפקודם.
לסיכום
הקשר בין פעילות גופנית לנטורופתיה בולט לאורך כל סקירת הגישה ההוליסטית. הפעילות הגופנית לא רק תומכת ביכולת הטבעית של הגוף לרפא את עצמו אלא גם משלימה ומחזקת את עקרונות הרפואה הנטורופתית, אשר מצדם נותנים עדיפות למניעה וטיפול בשורש המחלות.
על ידי קידום פעילות גופנית כמרכיב מפתח באורח חיים מאוזן, המטפלים הנטורופתיים משפרים את רווחת המטופלים תוך טיפוח קשר עמוק בין נפש לגוף.
בהילה בטבע איננו “רק” חנות טבע 🙂 ותוכלו למצוא אצלנו בחנות קליניקה לאבחון באמצעות אירידיולוגיה ולבניית תפריט נטורופתי מותאם אישית. נשמח לעמוד לרשותכם בכל שאלה לגבי המאמר, על תוספי התזונה שבאתר וכן לייעוץ טלפוני והכוונה.