אנחנו לא מוותרים על הריח העשיר שהוא תורם לבישול ולא על הטעם הנפלא שהוא מוסיף לו, אבל מיד בתום הבישול אנחנו דואגים “לדוג” אותו מהמרק או מהתבשיל ולהשליך אותו לפח.
וזה הגיוני, יודע כל מי שאי פעם נגס בעלה דפנה שנשכח בתבשיל. על פניו, מדובר בסך הכל בעלי מיובש בעל תפקיד ארומטי בלבד. אבל אם נחזור אחורנית נזכר ביוונים והרומים שהוכתרו בזרי הדפנה, או בביטוי המוכר כל כך לכולנו “לנוח על זרי הדפנה” ונראה שכבר בימי קדם הכירו והעריכו את יתרונותיו המדהימים של צמח הדפנה, עד כדי כך העריכו את יתרונותיו הבריאותיים שבחרו בו ככתר לנבחריהם. במאמר הפעם אנחנו נשלוף את עלה הדפנה הצנוע מתפקידו הבלעדי כתבלין ונספר על תרומתו לבריאות
עלי דפנה ונוגדי חמצון
עלי דפנה הם בעלי תכולת נוגדי חמצון עשירה. כידוע, כשהם מנטרלים רדיקלים חופשיים, העלולים לגרום לפגיעה בתאים, ממלאים נוגדי החמצון תפקיד רב משמעות במלחמה בלחץ חמצוני בגוף. עלי הדפנה מכילים מספר חומרים מזינים כגון ויטמינים A ו-C, ושמנים אתריים המשפרים את יכולתו נוגדת החמצון.
שילוב עלי דפנה בתבשילים השונים לא רק ישפר את טעמם אלא ימלא תפקיד בריאותי רב ערך.
עלי דפנה והסוכרת
עלי דפנה מסייעים במאבק בלחץ חמצוני ובדלקות, אשר לעתים קרובות הופכות לחמורות אצל אנשים עם סוכרת. עלי הדפנה מכילים:
אאוגנול – תרכובת ארומטית הנמצאת בשמנים אתריים מסוימים, בעלת תכונות חיטוי, אנטי דלקתיות ומשככות כאבים. ו-רוטין – פלבנואיד צמחי המצוי בפירות, ירקות וצמחי מרפא רבים המחזק את כלי הדם, מפחית דלקות ופועל כנוגד חמצון בגוף.
שתי אלו, הן תרכובות המשפרות את הרגישות לאינסולין ואת חילוף החומרים של הגלוקוז על ידי פירוק הפחמימות, וכך עשויות להוביל לאיזון ושליטה טובה יותר ברמות הסוכר בדם, במיוחד אחרי ארוחות. התכונות האנטי-מיקרוביאליות שבעלי הדפנה עשויים לסייע במניעת זיהומים, עובדה חשובה ביותר לחולי סוכרת, שבדרך כלל רגישים משמעותית לבעיות שכאלה.
חשיבות נוספת יש לעובדה כי עלי דפנה דלים בקלוריות ופחמימות, כך שאינם משפיעים באופן משמעותי על רמות הסוכר בדם כשאנחנו מוסיפים אותם כתבלין לארוחות.
עלי דפנה, מערכת העיכול והכליות
תרכובת אאוגנול למשל, שנמצאת בעלי הדפנה, מסייעת לעורר את ייצור אנזימי העיכול, החיוניים לפירוק המזון ולספיגה יעילה של חומרים מזינים. מוביל להפחתה משמעותית בתסמינים שונים כמו גזים ונפיחות לאחר ארוחות.
התכונות האנטי דלקתיות שבעלי הדפנה עשויות להרגיע רקמות מגורות בתוך מערכת העיכול. נוגדי החמצון – מגנים על המעיים מלחץ חמצוני. עלי הדפנה בעלי תכונות אנטי-מיקרוביאליות התורמות למיקרוביום מאוזן במעיים, המקל בספיגת חומרים מזינים. לתפקוד הכליות מועילים השמנים הנדיפים שבעלי הדפנה שלהם יש גם תכונות משתנות קלות.
* הדרך הטובה לשימוש בעלי דפנה להקלה על דרכי העיכול (על הדרך גם להקלה על ההירדמות) תה עלה דפנה – כיסוי במים רותחים של 3 עלי דפנה לכמה דקות, סינון והוספת מעט דבש.
עלי דפנה ודרכי הנשימה
הסובלים מבעיות בדרכי הנשימה נעזרים בשאיפת אדים של עלי דפנה המקלים על הגירוי ומסייעים בניקוי גודש. במקביל התכונות האנטי-מיקרוביאליות של עלי הדפנה מסייעות לתמיכה במערכת החיסון במיוחד נגד שפעת והצטננויות למיניהן.
* הדרך הטובה לשימוש בעלי דפנה להקלה על דרכי הנשימה היא שימוש באדים ארומטיים של עלי דפנה. הוספת כמה עלי דפנה לקערת מים חמים, מגבת מעל הראש ושאיפת האדים לניקוי הסינוסים והקלה על דרכי הנשימה.
עלי דפנה והקלה על כאבי שרירים
בעלי דפנה ישנן תרכובות אורגניות טבעיות המצויות בצמחים והן בעלות תפקידים רבים וחשובים. ביניהן ניתן למצוא את הסינאול והמירקן, הידועות בהשפעותיהן האנטי דלקתיות ומשככות הכאב. על ידי הפחתת דלקת סביב רקמות השריר וחסימת אותות כאב הן מקלות על מתח וכאב בשרירים.
* הדרך הטובה להקלה על כאבי שרירים היא אמבט ארומטי. הוספת כמה עלי דפנה למי האמבט.
לסיכום, עלי הדפנה, לא רק בגלל הטעם והריח אלא גם בשביל הבריאות. מתברר כי לא סתם בחרו בעבר להמליך קיסרים ומלכים באמצעות זר דפנה. לעלי הדפנה יתרונות בריאותיים עוצמתיים המשפיעים כמעט על כל אחת ממערכות הגוף. יש להם תכונות נוגדות חמצון, אנטי דלקתיות ואנטי – מיקרוביאליות. הם משפיעים על איזון רמות הסוכר בדם, דרכי הנשימה, דרכי העיכול ועוד.