רכיבים תזונתיים להפחתת דלקתיות

מאת: הילה אוראל

אירידיולוגית, נטורופתית, . מטפלת בצמחי מרפא ותוספי תזונה, ארומטרפיה וקוסמטיקה טבעית. מבעלי חנות "הילה בטבע".

רוב המחלות שבני האדם לוקחים בהם, שונות ככל שתהיינה זו מזו, מתחילות ומתבוססות על תגובות דלקתיות של הגוף. כל המחלות הכרוניות, כולל מחלות אוטואימוניות, מתחילות מדלקת כרונית. 

בעיקרון, אמורה הדלקת להיות חלק ממנגנון ההגנה הטבעי של הגוף. הדלקת – היא תגובתו הטבעית של הגוף החי ללחץ, למלחמתו במזהמים ובפתוגנים ובדרך כלל מביאה להחלמה. אך גורמים שונים עלולים לגרום לדלקות שהופכות למחלות כרוניות.

הגורמים העיקריים לדלקת

אורח חיים לא בריא, תזונה לקויה, חיידקים, וירוסים ואלרגנים, עלולים לעורר תגובות דלקתיות שונות, אשר הופכות ומתפתחות לדלקות כרוניות. מוקדי דלקת כרוניים שאינם מזוהים ולפיכך גם אינם מטופלים עלולים לגרום למחלות קשות. אורח חיים בריא והתמקדות בתזונה בריאה ואנטי דלקתית, עשויים למנוע זאת.

מתח, חוסר שינה, חוסר פעילות גופנית, רעלים סביבתיים, גם אלה עלולים לגרום לדלקת כרונית, שעלולה בסופו של דבר להוביל למחלה כרונית.

תזונה אנטי דלקתית

התזונה בעולם המודרני דלה בוויטמינים ומינרלים, “עשירה” בקמח לבן, חלבונים מן החי, שומנים רוויים וסוכר מזוקק וכל אלה משבשים את מאזן החומצה-בסיס בגוף ומובילים לדלקות. 

כדי להימנע ממחלות דלקתיות כרוניות ולשמור באופן כללי על הבריאות, חשוב לצרוך תזונה המתבססת בעיקרה על חומרים נוגדי חמצון כגון:

  • ויטמין A
  • ויטמין C
  • ויטמין E
  • נחושת
  • סלניום
  • אבץ
  • חומצות שומן אומגה 3

1. חומצות שומן אומגה 3

ממלאות תפקיד חשוב ביותר בתזונה להפחתת דלקתיות. חומצות שומן אומגה 3 הוכחו כמפחיתות את ייצור התרכובות הדלקתיות ובכך עוזרות לבלום תגובות דלקתיות.

לחומצות שומן אומגה 3 תפקיד בוויסות המערכת החיסוניות, ונמצאו כמקלות על סמנים דלקתיים ברקמות המפרקים. ניתן למצוא אותן ב: סלמון, מקרלים, אגוזי מלך, זרעי צ’יה וזרעי פשתן

2. מגנזיום

המגנזיום זוכה לתואר אביר המינרלים האנטי דלקתיים. מחסור במגנזיום מעודד התפתחות של דלקת כרונית. מחקרים שונים מצביעים על כך שהוא יכול, במקרים מסוימים, להוות אלטרנטיבה טיפולית של ממש לאנשים עם מחלות דלקתיות. 

ניתן למצוא מגנזיום ב: 

  • קינואה
  • אורז מלא
  • גרעיני דלעת
  • גרעיני חמנייה
  • שקדים
  • פרג
  • מנגולד
  • תרד
  • בזיליקום
  • שעועית שחורה
  • שקדים
  • אבוקדו
  • בננות
  • ועוד. 

3. מזון מותסס

מזונות מותססים נחשבים למזונות-על פרוביוטיים.

הם גם מאזנים את פלורת המעיים גם מגנים מפני דלקת על ידי חיזוק המערכת החיסונית עם תרביות חיידקים מועילות מפני זיהומים. 

ברשימת המזונות האנטי דלקתיים המותססים ניתן למצוא: 

  • כרוב כבוש – מותסס, עשיר בחיידקים מועילים, ויטמינים ואנזימים, מקל על דלקת במעיים ומעודד את מערכת העיכול
  • מלפפונים חמוצים – שעברו תסיסה, עשירים בפרוביוטיקה, יכולים להפחית דלקת ולשמור על פלורת המעי
  • קימצ’י – מאכל מותסס עשוי מכרוב, צנוניות ותבלינים שונים. עשיר בפרוביוטיקה מקדם מיקרוביום בריא במעיים ומפחית דלקות
  • יוגורט – עשיר בפרוביוטיקה, מסייע לשיפור העיכול ובהקלה על דלקות במעיים. 

4. תרד

התרד מכיל כמות גבוהה מהממוצע של וויטמינים ומינרלים. מכיל פיטונוטריינטים וכמות מרשימה של פלבנואידים בעלי יכולת אנטי בקטריאלית מוכחת.

התרד הוא גם מקור מעולה לנוגדי החמצון ויטמין C ו-E, בטא-קרוטן, מנגן, אבץ וסלניום, מגן מפני עקה חמצונית (חוסר איזון בין הרדיקלים החופשיים לנוגדי החמצון) ומחלות דלקתיות.

5. ברוקולי

בנוסף לכמות נאה של וויטמין C האנטי דלקתי, הברוקולי מכיל פיטונוטריינטים נוגדי סרטן ורמות גבוהות של קאמפרול שהוכח כבעל פעילויות אנטי דלקתיות, עם השפעות מקלות במצבים דלקתיים שונים.

הברוקולי מפחית את השפעות האלרגנים בגוף ואת הסכנה שבהתפתחות מחלות דלקתיות.

6. בצל ושום

גם הבצל וגם השום שייכים למשפחה, המתאפיינת בתרכובות הגופרית המסייעות לגוף להתגונן מפני תהליכים דלקתיים. במחקרים ראו כי תרכובות אלה בבצל ובשום מעכבות את ייצור המולקולות הפרו-דלקתיות בגוף.

הם גם עשירים בפלבנואידים, חומרים אנטי דלקתיים טבעיים, שלהם תכונות נוגדות חמצון ואנטי דלקתיות. הקוורצטין, שבבצל, בעל השפעות אנטי דלקתיות מרשימות. והוא נחשב לאחד המקורות העשירים ביותר של הקוורצטין. הבצל והשום מכילים גם תרכובות המכילות גופרית שנמצאו כבעלות תכונות אנטי דלקתיות מרשימות במיוחד במצבים כרוניים.

7. כורכום וג'ינג'ר

הכורכום והג’ינג’ר נחשבים לבעלי יעילות אנטי דלקתית מרשימה במיוחד בזכות הפיגמנט הכתום-צהוב כורכומין.

יש הטוענים כי יעילות הכורכומין דומה ואף עולה על חוזקן ויעילותן של התרופות המתועשות, וזאת מבלי לסבול מתופעות הלוואי שעלולות להיות לתרופות הפרמצבטיות. 

8. דובדבנים

מחקר שנעשה לאחרונה הצביעה על הדובדבנים כבעלי ריכוז החומרים האנטי דלקתיים החזק והמרשים ביותר שבטבע.

פיגמנט נוגד חמצון בשם האנתוציאנין השייך לקבוצת הפלבנואידים, זוהה כמרכיב האחראי. 

9. שתיית מים

שתיה מספקת של מים מאפשרת לגוף לסלק מתוכו, תוך שטיפת הכליות ודרכי השתן, חומרים מזיקים, לנקות את מערכת הלימפה ולמנוע דלקות.

10. לימון

מי לימון מאיצים את פירוק החומצה ויש לו גם השפעות אנטי דלקתיות.

לסיכום

שילובם של מזונות עשירים בתזונה היומית העקבית תפחית ביעילות דלקות ולעתים אף תמנע אותן מראש. שתיה, חומצות שומן אומגה 3 ועוד… 

כל אלה בעלי תפקיד חיוני בהפחתת הדלקות ובתרומה ממשית לגוף בריא יותר באופן כללי

בכל שאלה והתייעצות עם נטורופתית מטעם חנות הטבע הילה בטבע, השאירו פניה או צרו קשר טלפוני.

שתפו:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

המומלצים של הילה בטבע

שימרו על קשר

אולי יעניין אותך גם...

בואו להיות חלק מהמשפחה

כדי שנוכל לפנק אתכם בכתבות  מעניינות, הטבות ייחודיות ומבצעים – הירשמו עכשיו למועדון הלקוחות של הילה בטבע.

קטגוריות

הרשמה לחשבון ההזמנות שלי בהילה בטבע

פשוט רשמו את הפרטים שלכם ותתחילו ליהנות!

רוצה שיחת יעוץ ?

ואפשר גם להשאיר פרטים ונתקשר אליך :)