גוף האדם הוא מנוע חי ומשוכלל שהופך את המזון אותו אנחנו אוכלים לאנרגיה. האנרגיה הזו היא שמניעה כל אבר מגופנו כל מחשבה וכל תנועה.
ולמרות שרובנו מודעים לחשיבותה של התזונה הנכונה, רובנו מוצאים את עצמנו בסחרחורת ה-“חיים-עבודה-חיים”, ושוכחים להעניק לגופנו את המרכיבים החיוניים להם הוא זקוק, לצורך אותה הפקת אנרגיה. אחת התוצאה לשכחה זו, היא עייפות ותחושה מתמשכת של חוסר באנרגיה.
ואם נתעכב ולו גם לרגע לחשוב, נבין כי המפתח למיצוי מלוא הפוטנציאל הבריאותי של המנוע הזה – גופנו אינו קשור לדיאטה זו או אחרת, או לתוספי תזונה בלעדיים, אלא פשוט בתזונה הנכונה. כשהמזונות שנבחר לאכול – יזינו את כל אחד מ”גלגלי השיניים” של גופנו, ישמנו אותם והם יניעו את אבריו, יחדדו את המחשבות ויוסיפו לנו חיוניות ואנרגיה מתמשכים.
תזונה ורעננות
תזונה
מעבר לבריאות הכללית, תורמת התזונה המאוזנת והנכונה גם לרווחה קוגניטיבית, ולשיפור רמות האנרגיה. “תזונה” היא הגורם בזכותו גופנו מקבל ומנצל את אבות המזון הדרושים לו.
במזונות הנכונים קיימים החומרים המזינים האלה: פחמימות, חלבונים, שומנים, ויטמינים ומינרלים כל אלה חיוניים לתפקודו הכללי התקין של גוף האדם. מפירות היער העשירים בנוגדי חמצון ועד לפחמימות המורכבות המספקות אנרגיה מתמשכת.
רעננות
כשאנחנו משתמשים במילה “רעננות” אנחנו מכוונים לא רק לחיוניות פיזית, אלא גם לתחושת הבהירות הנפשית.
שילובם של השנים הוא שגורם לתחושת האנרגיה המתפרצת שנשמרת לאורך זמן, לשיפור הריכוז ולתחושת הקלה וחיוניות.
מזונות לשיפור הרעננות
פירות וירקות
עשירים בוויטמינים, מינרלים ונוגדי חמצון, המסייעים במאבק בלחץ חמצוני בגוף. הם מספקים לגוף הידרציה, החיונית לתחושת רעננות וערנות, בזכות תכולת המים הגבוהה שלהם.
הפירות והירקות מכילים חומרי הזנה חיוניים בעלי תפקידים בייצור אנרגיה וייצוב מצב הרוח.
פירות עשירים בלחות
לדוגמה: מלפפונים (96% מים), אבטיח (92% מים) תותים (91% מים) תרד (91% מים).
המים שבפירות הללו לא רק מספקים לחות לגוף, אלא גם מסייעים בקירורו ובהחזרת הנוזלים שאבדו במהלך היום, במיוחד במזג אוויר חם. בנוסף, הפירות הללו מכילים ויטמינים ומינרלים חיוניים שתורמים לאנרגיה ולתחושת חיוניות, מה שהופך אותם לבחירה אידיאלית למי שמחפש תחושת רעננות טבעית ובריאה.
פירות הדר
תפוזים, לימונים ואשכוליות עשירים בוויטמין C, התומך במערכת החיסונית ומסייע בהפחתת עייפות.
פירות יער
תותים, אוכמניות ופטל עשירים בנוגדי חמצון ובסיבים תזונתיים, המסייעים בשמירה על אנרגיה ועל בריאות מערכת העיכול.
עלים ירוקים וירקות ירוקים
תרד, כרוב, עלי ברוקולי, קייל, עולש (אנדיב), ומנגולד מקורות מצוינים לברזל ומגנזיום, מינרלים חשובים התומכים בחילוף החומרים באנרגיה וויטמין K.
דגנים מלאים – פחמימות מורכבות
דגנים לא מזוקקים השומרים על ערכם התזונתי, ומציעים שחרור קבוע של אנרגיה שעשויה להגביר משמעותית את החיוניות. דגנים מלאים שומרים על הסובין, הנבט והאנדוספרם (רקמה אוגרת המזינה את השתיל בשלבי הצמיחה הראשוניים) שלהם שלמים, ובדרך זו בעצם משמרים כמות מרשימה ונחוצה של רכיבים תזונתיים חיוניים.
מזונות כמו אורז חום, קטניות, שיבולת שועל ולחם מחיטה מלאה הם מקורות מצוינים לפחמימות מורכבות, אשר ממלאות תפקיד מכריע בשמירה על רמות אנרגיה מתמשכות לאורך היום.
הפחמימות המורכבות, המצויות בדגנים מלאים, מורכבות משרשרות ארוכות של מולקולות סוכר שהגוף מפרק באיטיות רבה. תהליך עיכול איטי מביא לשחרור הדרגתי של גלוקוז לזרם הדם. ומכאן באה תרומתם של הדגנים המלאים לרמות אנרגיה יציבות ומשופרות.
חלבונים רזים
חלבונים רזים בתזונה חיוניים לצורך שמירה על רמות האנרגיה כמו גם לתמיכה בשמירה ותיקון רקמות.
בהתאוששות השרירים. מזונות כמו טופו, יוגורט יווני, עוף, הודו, דגים, ביצים, שעועית וקטניות מספקים את חומצות אמינו הנחוצות לצמיחה ותיקון של רקמות.
אגוזים וזרעים
עשירים בחומרים מזינים חיוניים, כולל שומנים בריאים, חלבון וסיבים, משמשים כחטיפים שקל מאד לשלב בקלות באורח חיים תזזיתי. צריכת אגוזים וזרעים יכולה לעזור לשמר רמות אנרגיה יציבות לאורך היום.
זרעי צ’יה – עשירים באומגה 3 וסיבים, אשר מסייעים בוויסות רמות הסוכר בדם ולספק אנרגיה מתמשכת.
שומנים בריאים
חיוניים לתפקוד המוח ויכולים לספק אנרגיה מתמשכת.
המקורות לשומנים בריאים הם: אגוזים, זרעים, שקדים, אגוזי מלך, שמן זית, אבוקדו.
דגים שומניים
סלמון ומקרל הם מקורות מצוינים לחומצות שומן אומגה 3, – שומנים חיוניים הממלאים תפקיד מכריע בבריאות המוח ונקשרו לשיפור במצב הרוח ותפקוד קוגניטיבי.
כשמצב הרוח תקין האנרגיה והחיוניות משתפרות אתם ולהפך. חומצות שומן אומגה 3 תומכות בבהירות מחשבתית, מקלות על תסמינים של של דיכאון ומשפרות הביצועים הקוגניטיביים.
קטניות
עדשים וחומוס עשירים בחלבון ומספקים פחמימות מורכבות – המבטיחות שחרור הדרגתי של אנרגיה. לעדשים ולחומוס פרופיל תזונתי ייחודי המשלב חלבון איכותי על בסיס צמחי עם פחמימות מתעכלות בשחרור אטי ולכן מתאפשרת רמת אנרגיה מתמשכות לאורך כל היום.
גם תכולת הסיבים בעדשים ובחומוס מאטה את העיכול ומשפרת את שחרור האנרגיה
לסיכום
התמקדות בתזונה עשירה בפירות, ירקות, דגנים מלאים, חלבונים רזים, שומנים בריאים ומזונות לחות, מאפשרת לשפר את רמות האנרגיות ואף לשמר אותן על רמה אחידה לאורך היום. התמדה בתזונה המאוזנת תורמת גם לעמידות הגוף, וגם לגוף מאושש, עם אנרגיה מתמשכת לאורך היום ותחושה של בהירות מחשבתית מתמשכת.
כיף להכיר! ושמחים ומתרגשים אם נהנים מהמאמר שלנו. בהילה בטבע איננו “רק” חנות טבע 🙂 ותוכלו למצוא אצלנו בחנות קליניקה לאבחון באמצעות אירידיולוגיה שדרכו אנו בונים למטופלים והמטופלות שלנו תפריט נטורופתי מותאם אישית.
אם יש לכם שאלות, מרגישים תשושים, ואתם חושבים שהגיעה העת לשנות את התזונה היומיומית, נשמח לעמוד לרשותכם בכל שאלה.