הכותרת המרשימה “מזונות העל” מתייחסת למעשה למזונות עשירים בהרכבם התזונתי. המזונות שזכו לתואר “מזונות-על” עשירים בוויטמינים, מינרלים, נוגדי חמצון ופיטוכימיקלים (תרכובות שנמצאות באופן טבעי בצומח כמו פירות, ירקות, זרעים, קטניות לצורך הגנה). כלומר, ברשימת מזונות העל נמצאים מזונות בהם רמות גבוהות במיוחד של חומרים מזינים.
כל יצור חי, הזוכה לכל אבות המזון החיוניים הזמינים, יהיה חזק יותר, המערכת החיסונית שלו תהיה עמידה יותר ויוכל להתמודד עם פגעים ומחלות בצורה טובה יותר.
מחקרים שונים מצביעים על כך שצריכת מזונות-על באופן קבוע וסדיר מחזקת את המערכת החיסונית ומעצם כך מפחיתה את הסיכון לחלות במחלות שונות, לשפר את מערכת העיכול, את מצב הרוח והמצב הקוגניטיבי של האדם.
מזון - לא תרופה
אין להתייחס ל”מזונות-על” כתרופה, אלא להבין ולדעת שהם מהווים חלק משמעותי בשמירה על הבריאות הכללית, כחלק מתזונה מאוזנת ולא כמרפא.
חשוב לשלב את מזונות-העל כחלק מתזונה מאוזנת ולא להסתמך עליהם באופן בלעדי, מאחר ואפילו מזונות העל אינם יכולים לספק את כל אבות המזון הדרושים לגוף האדם לצורך בריאותו השלמה.
רשימה של מזונות על
קינואה
מכילה את כל תשע חומצות האמינו החיוניות שהגוף שלנו צריך, בעלת תכולת חלבון גבוהה, אינה מכילה גלוטן ולכן מתאימה גם לחולי צליאק או לרגישים לגלוטן.
הקינואה מכילה סיבים, חומצות שומן בלתי רוויות, ויטמינים, מינרלים, ספונינים – ממלאים תפקיד חשוב בהגנה על צמחים מפני חרקים, פטריות, וירוסים, ועוד, פיטוסטרולים – חלק חיוני בתאים של הצומח.
בעלי מבנה דומה לזה של הכולסטרול המסייעים להורדת הכולסטרול הרע בדם, גליצין (חומצת אמינו) ובטאין, שהוכחו, במחקרים שונים, כנוגדי חמצון.
שום
ידוע בעיקר בזכות תכונותיו האנטיבקטריאליות.
מחקרים שונים מראים כי יש לו השפעה על הורדת הכולסטרול הרע, איזון לחץ הדם וכתוצאה מכך הפחתת הסיכונים למחלות לב וכלי דם.
זרעי צ'יה
זרעי צ’יה מכילים כמות גבוהה של סלניום, אשלגן, סידן, מגנזיום וברזל.
כל אלה מסייעים בשמירה על תקינות המערכת החיסונית תפקודי בלוטת התריס, הלב וכלי הדם ועוד. זרעי צ’יה עשירים בחומצות שומן אומגה 6 ואומגה 3.
שומשום
עשיר בברזל, זרחן, מגנזיום ובפרט סידן, (מסייע במניעת אוסטאופורוזיס), יכול לשמש תחליף מזון או השלמת מזון עשיר בסידן לאותם שרגישים ללקטוז, ומאחר ואין בשום גלוטן מתאים גם לתזונת חולי צליאק או אנשים הרגישים לגלוטן.
חשוב לדעת כי חלבונים מסוימים הנמצאים בשומשום, עלולים לעורר תגובות אלרגיה קיצוניות.
שיבולת שועל
בשיבולת שועל תכולה גבוהה של סיבים, חלבונים, ויטמינים ומלחים מינרלים.
לשיבולת שועל יש את האינדקס הגליקמי הנמוך ביותר מבין הדגנים.
אבוקדו
עשיר בחומצות שומן בלתי רוויות כמו אומגה 3, שיכולות לתרום להפחתת הכולסטרול הרע (LDL).
בוויטמין K, המעורב בין היתר, בתהליך קרישת הדם, ובוויטמין E.
פירות יער
בעלי תכונות נוגדות חמצון. צריכת אוכמניות מסייעת להורדת לחץ הדם ורמות הכולסטרול בדם.
החמוציות הוכיחו עצמן בהקלה והפחתת דלקות חוזרות בדרכי השתן.
פירות יבשים ואגוזים
מכילים כמויות גבוהות של חלבונים, מלחים מינרליים, ויטמין E, סיבים , וחומצות שומן חיוניות.
ירקות ממשפחת המצליבים
ברוקולי, כרובית וכרוב עשירים במלחים מינרלים, סיבים וויטמין C.
בעלי ערך קלורי נמוך מאוד והם עשירים בסיבים, מה שמסייע לתחושת שובע מהירה.
עלים ירוקים
תרד, חסה, לפת, מנגולד, עולש מכילים כמויות גבוהות של בטא קרוטן, לוטאין, ויטמין C, סידן, מגנזיום, אשלגן וחומרים נוגדי חמצון נוספים.
כורכום
בעל תכונות נוגדות חמצון , משכך כאב ותומך משמעותית במערכת החיסון.
מחקרים שונים מצביעים על כך כי יש לו גורם מעכב בהזדקנות.
לסיכום
מזונות העל יעילים במיוחד כרפואה מונעת, התומכת ושומרת על בריאותנו הכללית.
כאשר הם משולבים בתזונה מאוזנת, הם מציעים מגוון יתרונות בריאותיים בזכות עושר החומרים התזונתיים הגבוהה שבהם.
בהילה בטבע, אנו שמחים להציע מגוון תוספי מזון וצמחי מרפא הכוללים בתוכם את שפע היתרונות הקיימים במזונות העל שצוינו ברשימה זו. כמו-כן, לרשותנו קליניקה לרפואה משלימה אליה נשמח להזמינכם ולבנות עבורכם תפריט תזונתי מותאם אישית.