אוסטאופורוזיס – איבוד עצם היא מחלה בה הופכות העצמות לנקבוביות ונשברות בקלות. האוסטאופורוזיס תוקפת בדרך כלל אנשים מבוגרים, נשים נפגעות מאוסטאופורוזיס יותר מגברים בעיקר לאחר גיל המעבר, בשל ירידה ביצור הורמון המין הנשי אסטרוגן – המגן על העצמות.
תפקיד התזונה
תזונה בריאה ועשירה בוויטמינים חשובה מאד עבור אנשים עם אוסטיאופורוזיס, אך גם במניעת התפתחות האוסטאופורוזיס.
באמצעות תפריט מאוזן, נוכל להבטיח שגופנו מקבל את כלל החומרים הדרושים לבריאות העצם.
סידן
לסידן משמעות רבה בתזונה לאוסטאופורוזיס. הסידן הוא מינרל חיוני לבנייה ושמירה על בריאות העצם, צפיפותה ובהתאם החוזק שלה. רוב כמות הסידן שבגופנו מאוחסנת בעצמות ובשיניים, המשמשים גם כמאגר מינרלים המשחרר לזרם הדם את כמות הסידן הנדרשת לו בהתאם לצרכי הגוף הנוספים.
כאמור, האוסטאופורוזיס היא מחלה שנגרמת כתוצאה מאבדן מאסת עצם, או ייצור מופחת. התוצאה היא עצמות מוחלשות ושבירות. מצב שכזה עלול להוביל לשברים בירכיים, בעמוד השדרה ובפרקי הידיים. צריכה מספקת של סידן, מסייעת להאט את אובדן העצם, הקורה כחלק מתהליך טבעי עם ההתקדמות בגיל, וכך מפחיתה את הסכנה לשברים.
כדאי עם זאת לדעת כי ביכולתו של גוף האדם לספוג סידן איננה בלתי מוגבלת. כדי שהספיגה של הסידן תהיה אופטימלית רצוי לצרוך מזונות עשירים בסידן לאורך כל הארוחות ולא במנה אחת גדולה.
מקורות לסידן
מוצרי חלב כגון חלב, גבינה ויוגורט, ירקות עליים ירוקים כהים, טופו, שקדים סלמון וסרדינים.
במקרה ונתקלים בקושי ממשי לספק את כמות הסידן הנדרשת באמצעות התזונה בלבד, ניתן לקחת תוספי סידן, אך אנחנו ממליצים בחום להתייעץ עם רופא לפני שלוקחים תוספים.
ויטמין D
ויטמין D הוא רכיב תזונתי ייחודי מאחר והוא ניתן להשגה גם באמצעות תזונה וגם דרך חשיפה מבוקרת לאור השמש. ויטמין D הוא ויטמין מסיס בשומן שעיקר תפקידו לסייע לספיגת הסידן בגוף – ובכך בעצם מסייע ליצירת עצמות בריאות והגנה עליהן.
בעת מחסור בוויטמין D בגוף, מצטמצמת ספיגת הסידן, ונחלשות העצמות. לוויטמין D תפקידים נוספים במערכת החיסונית, הפחתת דלקות והתפתחות התאים. גוף האדם אמנם מייצר ויטמין D באופן טבעי, אך מאחר ואנחנו נמצאים רוב הזמן בין קירות ונמנעים מחשיפה לשמש, עלול להיווצר מחסור בו.
מקורות לוויטמין D
סלמון, מקרל וסרדינים, ביצים, פטריות שיטאקי ומאיטאקי, ישנם גם מזונות מועשרים כמו דגני בוקר למשל.
לעתים קשה לקבל די וויטמין D ולכן כדאי להתייעץ עם איש מקצוע באשר לתוספי מזון.
חומצה פולית
חומצה פולית (וויטמין (B9, היא ויטמין מסיס במים בעל תפקיד רב משמעות בייצורם ותחזוקתם של התאים. ברור כי מדובר ברכיב תזונתי חיוני.
לחומצה הפולית קשר הדוק לצפיפות המינרלים בעצם, גורם מכריע במניעת אוסטאופורוזיס. ככל שגדולה צפיפות המינרלים תהיינה העצמות חזקות יותר, ובסיכון מופחת לשברים ופגיעות. התהליך הטבעי, לפיו מוחלפת רקמת עצם ישנה ברקמת עצם חדשה, מושפע אף הוא מהחומצה הפולית האחראית על יצירת האיזון הנכון שבין יצירת העצם והספיגה החיונית לשמירה על שלמותה.
החומצה פולית מגנה מפני איבוד עצם ושומרת על בריאותה
מקורות לחומצה פולית
ירקות ירוקים כמו תרד וברוקולי, קטניות כמו עדשים, חומוס ושעועית שחורה, תפוזים, אשכוליות, לימונים וליים, אספרגוס ואבוקדו.
חלבון ומגנזיום
ישנם חומרים מזינים נוספים ומשמעותיים, התורמים גם הם לשמירה על בריאות העצם. לחלבון תפקיד בבנייה ובתיקון רקמות העצם, והמגנזיום מסייע בספיגה ובחילוף החומרים של הסידן.
לגוף האדם נדרשת אספקה רציפה של חלבונים לשם שמירה על בריאותו. החלבונים, הם חומרים טבעיים מורכבים המשמשים כאבן בניין בסיסית של כל התאים. החלבונים מסייעים בבניית תאים חדשים ובתיקונם של תאים קיימים. החלבונים משמשים אבני בניין לשרירים, להגנה חיסונית, להורמונים ולחילוף חומרים.
מאחר והחלבונים מסייעים בבניית תאים ברורה חשיבותם להתפתחות העצמות ותחזוקת החומר הגרמי, לאורך החיים כולם. לתזונה לא מספקת עלולה להיות השפעה משמעותית לאורך זמן. כאמור, לחלבונים גם השפעה על בנית השרירים. מחסור בחלבון עלול לגרום לחולשת שרירים, חולשת שרירים עלולה להביא לנפילות, סיכון מוגבר לנפילות מגביר גם את הסכנה שבשבירת עצמות.
מקורות לחלבונים
עוף, הודו, שקדים, בוטנים, אגוזי מלך, זרעי צ’יה וזרעי דלעת, טופו סלמון, טונה ופורל, ביצים, חלב, גבינה ויוגורט, אורז, שיבולת שועל וקינואה
מגנזיום
המגנזיום מסייע בספיגה ובחילוף החומרים של סידן, מחסור במגנזיום עלול לגרום לפגיעה משמעותית בחוזק העצם. המגנזיום תורם לייצור התאים האחראים על בניית רקמת עצם חדשה.
מקורות למגנזיום
ירקות ירוקים עלים כמו תרד, קייל ומנגולד, שקדים, קשיו וזרעי דלעת דגנים מלאים כמו אורז חום, קינואה ושיבולת שועל, שעועית, עדשים וחומוס, סלמון ומקרל.
לסיכום
לתזונה הנכונה תפקיד מרכזי בניהול אוסטאופורוזיס. צריכת סידן חיונית, לטובת חוזק וצפיפות העצם. ויטמין D מסייע בספיגת סידן ועוד. באמצעות מתן דגש על התזונה הנכונה, ניתן לשמור על בריאות העצם ולמזער את הסיכונים הקשורים בפגיעה בה.
בכל שאלה והתייעצות עם נטורופתית מטעם חנות הטבע הילה בטבע, השאירו פניה או צרו קשר טלפוני.