השמנת יתר מאופיינת בהצטברות יתר של שומן בגוף, הצטברות המהווה סיכון בריאותי ללקות במחלות שונות ובהן מחלות לב, סוכרת, סוגים מסוימים של סרטן, ופגיעה בשריר ובשלד. השמנת היתר נקבעת בין היתר על ידי מדידה המשווה את משקלו של הפרט לגובהו מדידה זו נקראת BMI.
BMI של 30 ומעלה מעיד על השמנת יתר. למרות שמדד ה-BMI שימושי מאד, הוא אינו יכול לקחת בחשבון גורמים נוספים חשובים כמו מסת שריר או למשוש ישירות שומן בגוף. ישנם לא מעט גורמים להשמנה והם מגוונים ביותר ובהם:
- גורמים גנטיים – המשפיעים על האופן בו אוגר גוף האדם (הסובל מהשמנת היתר) שומן, איך גופו מעבד את המזון ועוד
- תזונה לקויה – כמו מזונות עתירי קלוריות, פחמימות ריקות וסוכרים, מזון מעובד לצד מיעט בפעילות גופנית
- מתח – מתח, חרדה ודכאון מובילים אנשים לאכילה רגשית מנחמת ובדרך כלל תהיה עם עדיפות למזונות עתירי קלוריות.
נטורופתיה לטיפול בהשמנת יתר
ברחבי העולם עולה שכיחות ההשמנה בקצב מהיר, המדאיג את ארגוני הבריאות השונים. ככל ששכיחות השמנת היתר עולה גובר הצורך באיתור גישות יעילות לניהול המשקל.
אחת הדרכים לניהול משקל גוף תקין היא הנטורופתיה שדוגלת ביכולתו הטבעית של הגוף לרפא ולתקן את עצמו תוך טיפול בשורש הבעיה, תוך שימוש בתרופות טבעיות ושינויים באורח החיים הכוללים תזונה מאוזנת ונכונה.
תפריט נטורופתי יכול לסייע לא רק בירידה במשקל הגוף וכך להפחית את הסכנות הבריאותיות שכתוצאה ממנה, אלא גם לשמר את הירידה הזו ולהטיב עם הבריאות הכללית.
מרכיבי מפתח בתפריט נטורופתי
התמקדות במזון מלא
הבסיס של תפריט נטורופתי צריך להיות מורכב ממזונות מלאים ומעובדים מינימליים. מרכיבים כגון פירות, ירקות, דגנים מלאים, אגוזים, זרעים, חלבונים רזים ושומנים בריאים הם אידיאליים. מזונות אלו מספקים חומרים מזינים חיוניים ונוגדי חמצון המסייעים בהפחתת דלקת ובשיפור הבריאות הכללית.
תפריט נטורופתי להשמנה מתמקד באיזון מאקרו-נוטריינטים. מקרו נוטריינטים מתייחס לפרופורציות הנכונות שבין פחמימות, חלבונים ושומנים בתזונה, כשבאופן טבעי עשויים להשתנות בהתאם לצרכים האישיים. שמירה על צריכת מאקרו נוטריינטים מאוזנת עקרונית לצורך אספקת האנרגיה הדרושה לגוף.
חלבונים ושומנים
תפריט מאוזן חייב לכלול שילוב של חלבונים מהצומח כמו קטניות או קינואה – המספקות גם חומצות אמינו חיוניות. שומנים בריאים כמו שמן זית, אגוזים ואבוקדו – המסייעים בוויסות חילוף החומרים.
החלבונים הרזים יככבו בכל תפריט נטורופתי. נמצאים במזונות כגון עופות, דגים, קטניות וחלבונים מהצומח ומספקים לגוף את אבני הבניין הנחוצות לתיקון ותחזוקה של רקמות. אגוזים וזרעים – הם מקור מעולה לשומנים בריאים, חלבון וסיבים ולכן יכללו באופן קבוע בכל תפריט נטורופתי שקדים ואגוזי מלך לדוגמא מכילים חומצות שומן אומגה 3 הידועות בתכונות אנטי דלקתיות.
מזונות עשירים בסיבים
כגון עלים ירוקים, פירות יער, דגנים מלאים וקטניות, מעודדים תחושת שובע ותורמים להקלה על מערכת העיכול. מאטים את ספיגת הסוכר בדם ומאזנים את רמות האינסולין.
דיאטה נטורופתית להשמנה תכלול תמיד מזונות המספקים וויטמינים חיוניים, מינרלים ונוגדי חמצון, ושמה דגש על הימנעות מסוכרים מזוקקים ומזון מעובד, שעל פי רוב הם נטולי רכיבי תזונה חיוניים.
צמחי מרפא
שילובם בתזונה של עשבי תיבול וצמחי מרפא כמו: תה ירוק המעודד חילוף חומרים, ג’ינג’ר הידוע כמסייע לעיכול וקינמון שמסייע בייצוב רמות הסוכרים
מים 🙂
צריכה מספקת של מים, תה צמחים ופירות, תוך הימנעות ממשקאות ממותקים מסייעים לעיכול, מסלקים רעלים ומגבירים תחושת שובע.
המלצות לתכנון תזונה נטורופתית להרזייה
כאשר מתכננים תפריט תזונה נטורופתית לצורך ירידה במשקל, חשוב לשים דגש על איזון והרמוניה בתזונה היומיומית שלנו. התחילו בהוספת ירקות צבעוניים למנות שלכם, כמו פלפלים, גזר, ברוקולי וסלק. ירקות אלה עשירים בסיבים תזונתיים, ויטמינים ומינרלים החיוניים לבריאות, והם מספקים תחושת שובע לאורך זמן. יחד עם הירקות, מומלץ לשלב חלבונים רזים כמו עוף, דגים, טופו או קטניות, לצד שומנים בריאים כמו אבוקדו, אגוזים, שקדים ושמן זית. שילוב זה לא רק מסייע בירידה במשקל, אלא גם מספק לגוף את כל הרכיבים התזונתיים הדרושים לו לפעילות תקינה ואנרגיה.
בנוסף, כדאי לאמץ את ההרגל של אכילת ארוחות קטנות ותכופות לאורך היום, במקום ארוחות גדולות שמכבידות על מערכת העיכול. כך ניתן לשמור על רמת סוכר מאוזנת בדם ולהפחית תחושת רעב קיצונית שעלולה להוביל לאכילה לא מבוקרת. עוד אלמנט חשוב בתהליך הוא הקפדה על שתייה מספקת של מים לאורך היום. מים תומכים בתהליכי חילוף החומרים, מסייעים בניקוי רעלים מהגוף ותורמים לתחושת רעננות. ניתן לגוון את השתייה עם חליטות צמחים, אבל יש להימנע ממשקאות ממותקים או מוגזים. נטורופתיה מדגישה שהשילוב של בחירות מזון נכונות עם שתייה מספקת והרגלי אכילה מסודרים הוא מפתח לשמירה על אורח חיים בריא ולקידום ירידה במשקל בצורה טבעית ומאוזנת.
התייעצו איתנו
בניית תפריט נטורופתי הוא גישה הוליסטית ואסטרטגית לניהול המשקל.
תוך שימת דגש על מזון מלא, רכיבים תזונתיים מאוזנים, ארוחות קטנות ושתיה מספקת ניתן לבצע שינויים מרחיקי לכת שיסייעו לא רק לניהול משקל גוף תקין, אלא גם על שמירתו לאורך זמן ותמיכה בבריאות הפיסית והנפשית הכללית.
בכל שאלה והתייעצות, אנו בהילה בטבע נשמח לסייע. לצד היותנו חנות טבע, בחנותנו שוכנת קליניקה לאבחון אירידיולוגי ובניית תפריט נטורופתי מותאם אישית.