הנטורופתיה, היא גישה הוליסטית לבריאות המאמינה ביכולתו של גוף האדם לריפוי עצמי, בין היתר באמצעות שינויים באורח החיים ותרופות מן הטבע.
הנטורופתיים מתמקדים בטיפול בגורם המחלה ולא רק בסימפטומים, תוך שימוש בשילוב של צמחי מרפא, תזונה, דיקור וטיפולים טבעיים אחרים כדי לסייע לגוף לשמר או לעורר את תהליכי הריפוי המולדים שלו.
הנטורופתיה מאמינה ומקפידה על טיפול פרטני המותאם למטופל ולאורח חייו והבעיה הספציפית עליה הוא מתלונן.
מהו איזון הורמונלי?
איזון הורמונלי מתייחס לשיווי המשקל העדין שבין ההורמונים השונים בגוף. איזון המבטיח ייצור ושחרור שלהם בכמויות הנכונות בזמנים המתאימים.
איזון הורמונלי הכרחי לשם: תפקודי הרבייה, וויסות חילוף החומרים, איזון מצב הרוח, רמות האנרגיה (ראו מאמר בנושא מזונות להגברת האנרגיה), דפוסי השינה ועוד.
חוסר איזון הורמונלי עלול לגרום לתסמינים שונים ושלל בעיות בריאות.
גורמים לחוסר איזון הורמונלי
עודף או מחסור בהורמונים עלול להיגרם מסיבות שונות והשכיחות ביניהן כוללות:
- מתח,
- תזונה לקויה,
- חוסר פעילות גופנית,
- רעלים סביבתיים
- בעיות בריאות אחרות
אצל הנשים, נקשר בדרך כלל חוסר איזון הורמונלי למצבים כמו תסמונת קדם ווסתית, שחלות פוליציסטיות – הפרעה הורמונלית הנפוצה בקרב נשים בגיל הפוריות, המאופיינת בהתפתחות של ציסטות קטנות מרובות בשחלות, שעלולות לגרום לחוסר איזון הורמונלי, למחזורים לא סדירים, ייצור עודף של אנדרוגנים (קבוצה של הורמונים הממלאים תפקיד מפתח בתכונות הגבריות ובפעילות הרבייה), לבעיות פוריות, ולתסמונות שונות הקשורות לגיל המעבר.
לכל התסמינים הנלווים לחוסר איזון הורמונלי עלולה להיות השפעה על איכות חייה של האישה.
הגישה הנטורופתית לאיזון הורמונלי
המטפלים הנטורופתיים משתמשים בטכניקות שונות כדי להחזיר את האיזון ההורמונלי וביניהן: התאמות תזונתיות, תרופות צמחיות, שינויים באורח החיים וטכניקות לניהול מתחים – והכל בתuכנית מותאמת אישית למטופלת.
התאמות תזונתיות
לתזונה הנכונה תפקיד משמעותי בשמירה על איזון הורמונלי. התזונה משפיעה על תהליכים פיזיולוגיים שונים השולטים בייצור ובוויסות ההורמונים. מזונות עשירים בחומרים מזינים חיוניים, ויטמינים ומינרלים קריטיים לתמיכה בייצור הורמונים יעיל ושמירה על סביבת הורמונים יציבה. פירות טריים, ירקות תוססים, דגנים מלאים, שומנים בריאים וחלבונים רזים חשובים לתזונה היומית.
מזונות ספציפיים התורמים לוויסות הורמונלי הם זרעי פשתן בעלי תכונות פיטואסטרוגניות. פיטואסטרוגנים הם תרכובות טבעיות שיכולות לחקות אסטרוגן ולסייע בוויסות רמות ההורמון. תכונות חשובות במיוחד בתקופות של תנודות הורמונליות, כגון גיל המעבר.
אגוזים, כגון אגוזי מלך ושקדים, מספקים שומנים בריאים וחומרי תזונה חיוניים נוספים התומכים בבריאות בלוטת יותרת הכליה, הממלא תפקיד חשוב בסינתזת הורמונים. ירקות עלים ירוקים כמו תרד וקייל, תורמים לתהליכי ניקוי רעלים המסייעים לגוף לסלק עודפי הורמונים ולשמור על איזון הורמונלי.
מזון מעובד
חשוב להמעיט בצריכת מזון מעובד, סוכרים מזוקקים וקפאין.
מזונות מעובדים מכילים שומנים לא בריאים, תוספים מלאכותיים ורמות גבוהות של סוכרים, שעלולים, בין היתר, לשבש את האיזון ההורמונלי. צריכת סוכר עודפת עלולה לגרום לתנודות ברמות האינסולין, לתרום לתנגודת לאינסולין ולהפרעות הורמונליות נלוות.
צריכת קפאין גבוהה עלולה להשפיע על רמות הקורטיזול (הורמון הלחץ) ולהוביל לחוסר איזון. מקורות מזונות מעובדים יקלו על תסמינים הקשורים להפרעות הורמונליות.
צמחי מרפא
צמחי מרפא מסוימים הוכרו כיעילים לצורך תמיכה באיזון ההורמונלי אצל נשים. חשוב לציין שלמרות שעשבי תיבול אלה משמשים לצורך איזון הורמונלי במשך מאות בשנים, ברפואה המסורתית, העדויות משתנות ויעילותם עשויה להיות אחרת מאדם לאדם.
- קוהוש שחור (Actaea racemosa): הוא צמח שמקורו בצפון אמריקה, המשמש באופן מסורתי את האינדיאנים לרוב לשם הקלה על תסמיני גיל המעבר, כמו גלי חום והזעות לילה.
- צ’סטברי (Vitex) – (Vitex agnus-castus): שיח שמקורו באזור הים התיכון, המכונה גם פלפל נזיר או ויטקס. משמש מאות שנים ברפואה המסורתית לטיפול בבעיות הקשורות למחזור החודשי וחוסר איזון הורמונלי. הצ’סטברי פועל על ידי השפעה על רמות ההורמונים, במיוחד פרולקטין, והוא משמש לסייע עם תסמיני תסמונת קדם וסתית (PMS) ומחזור חדשי לא סדיר.
- שמן נר הלילה: מופק מזרעי צמח נר הלילה (Oenothera biennis) עשיר בחומצה גמא-לינולנית, חומצת שומן אומגה 6. הוא משמש להקלה על תסמינים של תסמונת קדם וסתית, גיל המעבר ומחלות עור מסוימות.
פעילות גופנית סדירה
פעילות גופנית באופן תדיר וכבדרך קבע יכולה לשפר את האיזון ההורמונלי.
פעילות גופנית משחררת אנדורפינים, המשפרים את מצב הרוח ויכולים לסייע בהפחתת חרדה ודיכאון הקשורים לעתים קרובות לתנודות הורמונליות.
ניהול מתחים
מיינדפולנס, תרגילי נשימה עמוקה ובילוי בחייק הטבע מסייעים בהורדת רמות הקורטיזול, ואיזון הורמונלי.
אינני מלמדת מיינדפולנס או תרגילי נשימה, אך ניתן למצוא מגוון הדרכות אינטרנטיות נהדרות, וכן אני ממליצה על אפליקציה ללימוד מיינדפולנס שנקראת CULM. האפליקציה קיימת בגרסה חינמית נהדרת, וגרסת פרימיום שפותחת הדרכות נוספות.
מחזורי שינה תקינים
באופן טבעי מווסת הגוף הורמונים במהלך מחזורי שינה, ובמיוחד ייצור קורטיזול, אינסולין והורמוני רבייה.
שינה רגועה, לוח זמנים קבוע של שינה, עשויים להשפיע משמעותית על האיזון ההורמונלי.
לסיכום
שמירה על איזון הורמונלי חיונית לבריאותן של נשים. הנטורופתיה מציעה לנשים גישה רב-גונית והוליסטית להשגת איזון הורמונלי.
באמצעות שימוש בתרופות טבעיות, שינויים תזונתיים והתאמות באורח החיים, מטפלים נטורופתיים בגורמים לחוסר איזון הורמונלי בנשים. תוך התמקדות ביכולות הריפוי המולדות של הגוף.
בכל שאלה והתייעצות, אנו בהילה בטבע נשמח לסייע הן עם ייעוץ טלפונית נטורופתי, והן עם אבחון אירידיולוגי ובניית תפריט נטורופתי אצלנו בקליניקה.