בעולמנו המהיר והתובעני, השמירה על רמות אנרגיה גבוהות חיונית לפרודוקטיביות ולרווחה כללית.
בעוד שפעילות גופנית ושינה מספקת ממלאות תפקידים משמעותיים בהגברת האנרגיה, לתזונה הנכונה תפקיד מכריע בעלייה ובשמירה על רמות האנרגיה לאורך היום. אנרגיית הגוף מופקת מהמזון שאנו צורכים. התהליך של המרת מזון לאנרגיה ברת שימוש ידועה בשם מטבוליזם.
מהי אנרגית הגוף?
אנרגית הגוף היא סך כל התגובות הכימיות המאפשרות לנו להישאר בחיים. היא המפעילה את גוף האדם. היא מניעה את כל התהליכים החל בקטן ביותר וכלה בתפקודם של כל חלקי המערכת לכלל גוף שלם אחד.
תאי הגוף השונים משתמשים באנרגיה לכל המשימות כולן החל מבניה וכלה ברבייה ובתיקון נזקים.
מקור האנרגיה העיקרי לגוף הוא קלוריות, שמקורן בפחמימות, שומנים וחלבונים שנמצאים בתזונה שלנו. מערכת העיכול מפרקת את אבות המזון הללו למולקולות קטנות יותר, ובמהלך תהליך זה, אנרגיה משתחררת ומאוחסנת בתאים.
תזונה נכונה לתדלוק האנרגיה
כל אחת מפעולות הגוף, הנעת אצבע, מצמוץ, כתיבה, צפייה בטלוויזיה והשתתפות בטריאתלון דורשת אנרגיה, אשר נגזרת מהמזון שאנו צורכים ומהחומרים המזינים שבו.
- מאקרו נוטריינטים – פחמימות, שומן וחלבון. הם החומרים התזונתיים במזון להם נזקק הגוף בכמויות גדולות. אלה הם החומרים המזינים אשר נותנים לו אנרגיה ושומרים על תפקוד מערכותיו.
- חלבונים – מעבר לאספקת אנרגיה, לחלבונים תפקיד בבנייה, תחזוקה ותיקון רקמות הגוף והשרירים.
- פחמימות – גופינו מפרק את הפחמימות לגלוקוז והגלוקוז, עבור רוב התאים, הוא מקור האנרגיה היעיל והחיוני ביותר.
- שומנים – הם מקור אנרגיה חיוני כאשר פחמימות אינן זמינות. הם גם מסייעים בספיגת חומרים מזינים וייצור הורמונים.
- המיקרו-נוטריינטים – ויטמינים ומינרלים הדרושים לגוף בכמויות קטנות מאוד, אך השפעתם על בריאות הגוף קריטית, ומחסור בכל אחד מהם עלול לגרום למצבים קשים ואף מסכני חיים. הם מבצעים מגוון תפקידים חיוניים ובהם, יצור אנזימים, הורמונים וחומרים אחרים הדרושים לגדילה ולהתפתחות לתקינה.
טיפים לתזונה לשמירה ועידוד האנרגיה
האם כבר במחצית יום הפעילות אתם מוצאים את עצמכם עייפים? האם בסוף היום אתם מרגישים שחוקים והתחושה המוכרת של “אין לי אנרגיה” חוזרת שוב ושוב?
לפניכם טיפים תזונתיים שביכולתם להגביר ולתחזק את רמות האנרגיה שלכם לאורך כל היום, השבוע בעצם, לתמיד.
- תזונה מאוזנת – שלבו מגוון מזונות עשירים בחומרים מזינים בתזונה שלכם.
- שתיה – המים מסייעים גם הם לתהליכי הפקת האנרגיה. הקפידו על שתיה מרובה.
- בננות – מכילות פחמימות, אשלגן, וויטמין B6, מכילות רמות גבוהות של דופמין
- דגים שומניים – סלמון, אנשובי, וסרדינים הם מקור מצוין לחלבון וחומצות שומן אומגה 3 שהוכחה כמפחיתה עייפות. בדגים יש יוד – חומר תזונתי שמסייע בשמירה על איזון הורמוני בלוטת התריס המווסתים את רמת האנרגיה ומצב הרוח
- אגוזים ושקדים – שקדים – הם מקור טוב לחלבון, סיבים וויטמינים מקבוצת B שמסייעים בהמרת מזון לאנרגיה. אגוזי מלך – מקור עשיר לחומצות שומן אומגה 3 שיכולות להקל על עייפות.
- עלים ירוקים – ירקות ירוקים עלים, כמו ארוגולה, בוק צ’וי, מנגולד, קייל, תרד עשירים במגוון ויטמינים ומינרלים. ובהם וויטמין B, וויטמין C, ברזל ומגנזיום, שהם קריטיים לייצור אנרגיה.
- בטטה – מכילה סיבים ופחמימות מורכבות, המבטיחות שחרור הדרגתי של אנרגיה. והיא בעלת תכולת ויטמין A גבוהה.
- אורז חום – מכיל מנגן – מינרל המסייע לאנזימים בפירוק פחמימות וחלבונים ליצירת אנרגיה.
- ביצים – עשירות בחלבון, מספקות אנרגיה מתמשכת, שומרות על תחושת שובע לאורך זמן,
המזונות הללו עשירים בפחמימות מורכבות, חלבונים, סיבים ושומנים בריאים, הם מתפרקים לאט, ומאפשרים אספקת אנרגיה יציבה וממושכת. הם מכילים חומרים מזינים כמו ויטמינים מקבוצת B, ברזל ונוגדי חמצון, המשפרים את ייצור האנרגיה ומפחיתים עייפות.
וכל זאת בניגוד למזונות עשירים בסוכר ופחמימות מזוקקות, שאמנם עשויים לספק פרץ אנרגיה מידי, אך לזמן קצר ומיד בעקבותיו תגיע העייפות כשהיא מורגשת אפילו יותר.
לסיכום
אתם מן הסתם מכירים את המשפט “אתה מה שאתה אוכל”.
צריכה מאוזנת של המזונות הללו תבטיח לכם אורח חיים בריא ואנרגטי.
מעוניינים בבניית תפריט תזונתי? לצד תוספי התזונה שבאתרנו, חנות הילה בטבע היא גם קליניקה לטיפולי רפואה משלימה. אצלנו בקליניקה תוכלו לעבור אבחון אירידיולוגי ולבנות תפריט נטורופתי מותאם אישית.