הזיכרון הוא היכולת לזכור מידע, בבני אדם או בבעלי חיים. הזיכרון פועל, על סמך מספר היבטים עיקריים הכוללים קליטה/למידה, שמירת המידע שנקלט והיכולת לשלוף אותו בכל זמן נתון.
לזכור את הדרך לעבודה ואת כתובת הבית בו אתם מתגוררים, לזכור את השם שלכם ושל הסובבים, לדעת מתי מותר לחצות כביש, לזכור את החומר הנלמד ולזכור לחזור עם כל רשימת הקניות שעשיתם, מספר הטלפון או איפה חניתם. כל אלה מאופסנים לטווח כזה או אחר במוח.
השכחה כשמידע, כל מידע שהו אובד בזיכרון.
בעיקרון, מדובר על תהליך תקין שקורה לכל אחד ואחת מאתנו בזמנים שונים, אך לעתים, השכחה חורגת מתחום הנורמה והופכת לפתולוגית כמו למשל בדמנציה.
לדימנציה אין מרפא ולכן ישנה חשיבות רבה מאד לניהול וניטור גורמי סיכון, זיהוי סימנים ראשוניים וניסיון מניעה.
ליקוי קוגניטיבי
כאשר אדם מתקשה לזכור, ללמוד דברים חדשים, להתרכז או לקבל החלטות המשפיעות על חיי היומיום.
הסימנים לליקוי קוגניטיבי כוללים:-
- אובדן זיכרון ובעיות ריכוז
- השלמת משימות
- הבנה
- זכירה
- ביצוע הוראות ופתרון בעיות
- שינויים במצב הרוח או בהתנהגות
- אובדן מוטיבציה
- וחוסר מודעות לסביבה.
ישנם גורמים רבים לפגיעה קוגניטיבית, אבל אנחנו כאן כדי לדבר על מניעה ועל חיזוק.
בין מזון לזיכרון
הקשר בין תזונה לזיכרון נחקר מזה שנים רבות, והתוצאות ברורות – לתזונה השפעה משמעותית על בריאות המוח. התזונה היא אחד הגורמים הסביבתיים שנקשרו למחלות רבות ושונות, לא רק לשכחה והמחקרים שבים ומצביעים על תפקידה המועיל של התזונה במניעתם או עיכובם של תהליכי לקות שונים ובהם הלקות הקוגניטיבית.
תזונה לקויה, עשירה בשומנים לא בריאים, מזונות מעובדים וסוכר עלולה לפגוע ביכולת לזכור ולחשוב בבהירות ולהוביל לירידה בתפקוד הקוגניטיבי ולירידה בזיכרון.
לתזונה הנכונה תפקיד מרכזי בשיפור הזיכרון.
תזונה מאוזנת היטב, הכוללת פירות, ירקות, חלבונים רזים, שומנים בריאים ודגנים מלאים יכולה לספק למוח את החומרים המזינים החיוניים הדרושים לו, כדי להישאר חד ולשמור על תפקוד קוגניטיבי טוב.
הרגלי אכילה בריאים, שינה מספקת ופעילות גופנית, עשויים לעכב התקדמות או אפילו התפרצות של מחלות שונות.
המחקרים שבים ומצביעים על קשר שבין התזונה הים תיכונית לבין נפח מוח גדול יותר ופחות סימנים של ניוון מוחי אצל מבוגרים (בריאים).
הוסיפו את המזונות הבאים אל התפריט היומי
התזונה הים תיכונית היא דוגמה נהדרת לכזאת העושה חסד נהדר עם מוחנו. היא מאופיינת באכילת פירות, ירקות, דגנים, קטניות, אגוזים וזרעים מאגף מוצרי החלב מצטרפים בעיקר גבינה ויוגורט, עוף ודגים במינונים לא גבוהים. הבשר האדום נצרך לעתים פחותות משמעותית ושמן הזית הוא מקור השומן העיקר.
ויטמינים ומינרלים מסוימים ממלאים תפקיד חשוב בשמירה על בריאות המוח: ויטמינים B, C ו- E, חומצות שומן אומגה 3, ומגנזיום.
הוסיפו את המזונות הבאים שנמצאו כמשפיעים ומשפרי זיכרון:-
האוכמניות הכחולות מכילות נוגדי חמצון רבי עוצמה שהוכחו כמגבירים את הביצועים הקוגניטיביים.
אגוזים עשירים בשומנים בריאים שנקשרו לשיפור הזיכרון והתפקוד הקוגניטיבי.
שוקולד מריר עשיר בפלבנואידים, אשר יכולים לשפר את הזיכרון ואת התפקוד הקוגניטיבי.
תוספי תזונה
חשוב לציין כי לצד תזונה יעילה, הרי שישנם גם תוספי תזונה לשיפור הזיכרון אשר כוללים בתוכם את הרכיבים התזונתיים השונים שצוינו לעיל.
אני ממליצה שכן לשלב בין תפריט תזונתי לבין תוספים, ולא להסתמך על התוספים באופן בלעדי. זכרו תמיד כי המוטו ‘מה שאנחנו אוכלים הוא מה שאנחנו מקבלים’ עובד לשני הכיוונים, ומזונות שאינם נכונים לנו, יכולים להפחית את השפעתם של תוספי התזונה.
לסיכום
לתזונה תפקיד חשוב בשיפור הזיכרון והביצועים הקוגניטיביים. תזונה מאוזנת הכוללת פירות, ירקות, חלבונים רזים, שומנים בריאים, דגנים מלאים ויטמינים ומינרלים מסוימים יכולה לעזור לשפר ולשמר את הזיכרון ואת התפקוד הקוגניטיבי.
חשוב לציין כי שיפור הזיכרון נסמך לא רק על התזונה ועל הרגלי האכילה הנכונים, אלא גם על פעילות גופנית שהוכחה אף היא כמשפרת ביצועים קוגניטיביים.
שמי הילה אוראל הבעלים של חנות הטבע הילה בטבע. אני נטורופתית מוסמכת, אירידיולוגית ומטפלת בצמחי מרפא. בכל שאלה והתייעצות בנושא בניית תפריט תזונתי לשיפור הזיכרון, אני מזמינה אתכם ליצור איתי קשר טלפוני או להשאיר לי פנייה באתר.