כיב קיבה, הוא פצע המתפתח על רירית הקיבה או בחלקו העליון של המעי הדק. בדרך כלל כתוצאה משחיקת הרירית כתוצאה מ: זיהום חיידקי, שימוש מופרז בתרופות מסוימות, ייצור מוגזם של חומצת קיבה ועוד. בין תסמיני כיב הקיבה: צריבה קשה, בחילות, הקאות, נפיחות ועוד. חובה לפנות לבירור רפואי מעמיק כדי להימנע מסיבוכים אפשריים כמו ניקוב הרירית, דימום ועוד.
לתזונה תפקיד משמעותי בניהול כיבי קיבה. על אנשים, הסובלים מכיבים, להימנע ממזונות שעלולים להגביר את ייצור חומצת הקיבה ולגרות את הרירית שלה. הקפדה על התזונה המומלצת עשויה להקל ו/או למנוע החמרה במצב.
גורמים ותסמינים לכיב קיבה
רירית הקיבה היא שכבת ההגנה המכסה את פנים הקיבה לצורך הגנה על הקיבה מנזקיה של חומצות הנדרשות לצורך עיכול המזון. כאשר הרירית נחלשת או נפגעת, תוקפות חומצת הקיבה ישירות את דופן הקיבה. בין הגורמים לכיב הקיבה ניתן למצוא: חיידק הליקובקטר פילורי, שימוש ממושך בתרופות נוגדות דלקת מסוימות, מזונות חריפים, צריכת אלכוהול מופרזת, עישון וסטרס.
תסמינים של כיבי הקיבה: צרבות, כאבי בטן, נפיחות, צואה, הקאות, הקאות דמיות צואה מדממת ועוד.
* הקאות דמיות או צואה מדממת – מצביעים על מצב חמור הדורש פניה מידית לטיפול רפואי.
התזונה בניהול כיב קיבה
ללוקים בכיב קיבה חשוב לבחור במזונות המסייעים בהפחתת דלקת של הקרום הרירי כמו:
חלבונים מהצומח וחלבונים רזים
לחלבונים חשיבות מיוחדת בריפוי וחידוש רקמות. נמצאים ב: עוף, הודו, דגים, ביצים ומוצרי חלב דלי שומן.
חומצות שומן אומגה 3
נמצאות בדגים שומניים כמו סלמון, סרדינים, מקרל, ובאגוזים וזרעים כמו זרעי פשתן, זרעי דלעת ועוד.
מזונות עשירים בסיבים
- פירות וירקות – טריים העשירים בסיבים מסיסים למשל: בננות, תפוחים, אגסים, גזר, תרד, עגבניות ועוד.
- דגנים מלאים – שיבולת שועל, קינואה, אורז חום
- קטניות – מקורות לסיבים בלתי מסיסים.
פלבנואידים
קבוצת תרכובות צמחיות עשירות בתכונות נוגדות חמצון ואנטי דלקתיות. נמצאים בדרך כלל בפירות, ירקות, בצל ופלפלים, תה ויין אדום.
מזונות נוספים עשירים בנוגדי חמצון
פירות יער, ירקות עלים ירוקים, אגוזים וזרעים.
ישנם גם תוספי תזונה ייעודיים לנוגדי חמצון.
פרוביוטיקה
מזונות המכילים פרוביוטיקה מסייעים בהחזרת האיזון שהופרע בפלורת המעי כמו: יוגורט טבעי, קפיר, ועוד.
ויטמין A
ישנם מחקרים המצביעים על כך כי תזונה עשירה בוויטמין A מגבירה את יצור רירית מערכת העיכול ומועילה במקרים של כיבי קיבה: סלמון, בטטה, פירות כתומים וכבד הם דוגמאות למקורות טובים לוויטמין A.
מים
מִיּוּם (הידרציה) חיוני ביותר בתזונה לכיב קיבה. המים מסייעים בדילול חומצת הקיבה ומניעת גירוי יתר.
טיפים לתזונה לכיב קיבה
- אכילת ארוחות קטנות, קלות ותכופות לאורך כל היום ולהימנע מארוחות גדולות וכבדות
- להימנע ממזונות ומשקאות חומציים, מזונות מטוגנים ומזונות עתירי שומן
- להימנע מאכילה החל משלוש שעות לפני השינה לשם מניעת החזר קיבתי־ושטי (ריפלוקס)
- הקפדה על לעיסה טובה כדי להקל על עבודת הקיבה
- הקפדה על שתית נוזלים לאורך היום, אך לא בזמן הארוחות.
ייעוץ נטורופתי לטיפול טבעי בכיב קיבה
הקפדה על התזונה הנכונה חיונית עבור אנשים עם כיבי קיבה, והיא עשויה להביא להקלה משמעותית במצבם.
אין לוותר על יעוץ רפואי לשם קבלת טיפול מותאם על מנת להימנע מסיבוכים. ובכל שאלה והתייעצות נטורופתית בנושא טיפול טבעי באולקוס, הינכם מוזמנים להתייעץ איתנו בהילה בטבע.
לצד היותה חנות טבע, הילה בטבע היא קליניקה לטיפולי רפואה משלימה. נשמח להרכיב עבורכם תפריט מותאם אישית.