במציאות, ישנם למעלה מ 500 מיני צמחי מרפא ששמשו לאורך דורות, ברפואה המסורתית, ועד ימינו אלו.
אנחנו בחרנו לאגד במילון הקצרצר שלפניכם מבחר מצומצם ביותר של צמחי המרפא הפופולאריים והמוכרים יותר לציבור הרחב. הם מסודרים לפי סדר א”ב של שמותיהם וליד כל צמח ניתן למצוא מידע מתומצת אודות התרכובות הפעילות שבצמחים המופיעים בו והשימוש הרפואי הייעודי. כל אחד מהצמחים זכה למאמר מורחב משל עצמו באתר.
יצוין שזהו פרויקט בהתהוות כל הזמן. לכן הדף עשוי להיות חסר וללא אותיות והתייחסויות לצמחי מרפא שונים. עמכם הסליחה, ומאחלת קריאה נעימה 🙂
הילה אוראל, נטורופתית ואירידיולוגית
א
אוכמניות – עשירות מאד בנוגדי חמצון ובמיוחד באנתוציאנינים – פיגמנטים טבעיים המצויים בצמחים, במיוחד בפירות וירקות, המעניקים להם צבעים אדומים, כחולים וסגולים וידועים בתכונות נוגדות החמצון והאנטי דלקתיות. יתרונות אלה תומכים בוויסות רמות הסוכר בדם, משפרים את התפקוד הקוגניטיבי ואת בריאות הלב על ידי הורדת לחץ הדם ורמות הכולסטרול. תכונותיהם האנטי דלקתיות של האוכמניות מסייעות להקלה על תסמינים שונים כמו: דלקות בדרכי השתן ובעיות עיכול. תמציות אוכמניות משמשות לעתים לרפואת דלקות עיניים ובמאבק בלחץ חמצוני. להרחבה לחצו כאן
אורגנו – עשיר בתרכובות ביו-אקטיביות – חומרים כימיים המופיעים באופן טבעי בצמחים, במזונות או באורגניזמים אחרים שיש להם השפעות ביולוגיות על רקמות חיות, כמו הקרווקרול – הוא תרכובת מונוטרפנואידית טבעית – (מונוטרפן *ראה אקליפטוס*, שונה המכיל קבוצות תפקודיות נוספות המשפרות את התגובתיות הכימית ופעילותו הרפואית), הנמצאת באורגנו ובצמחי מרפא אחרים, הוא ידוע בתכונותיו האנטי-מיקרוביאליות, אנטי-פטרייתיות ואנטי-דלקתיות חזקות במיוחד. בזכות שלל מרכיביו ידוע האורגנו כבעל ערך במלחמה בזיהומים ותמיכה במערכת החיסון. האורגנו מסייע בהקלה על תסמינים שונים בדרכי הנשימה ובמערכת העיכול ובהקלה ואף ריפוי דלקות בזכות ההשפעות האנטי-דלקתיות והאנטי-עוויתיות שלו. לעתים משמש שמן אורגנו, לטיפול מקומי בזיהומים פטרייתיים או, כשהוא מדולל, לשימוש פנימי. להרחבה לחצו כאן
אזדרכת הודית/נים – עשירה בוויטמין C, נוגדי חמצון וחומצות שומן חיוניות, משפרת את תפקודי מערכת החיסון, מסייעת בניקוי רעלים ותומכת בבריאותה של מערכת העיכול. בזכות תכונותיה האנטי דלקתיות היא יעילה לטיפול במצבי דלקת שונים כמו דלקת פרקים ובמחלות לב. היא משולבת בשמנים ותוספי מזון ייעודיים לטיפול בבריאות העור והשיער. להרחבה לחצו כאן
אכינצאה – צמח המשמש משמשת לחיזוק המערכת החיסונית ולהפחתת משך הצטננות. אכינצאה שימשה במשך מאות שנים את השבטים האינדיאנים כתרופה צמחית להקלה על תסמיני הצטננות וחום. אכינצאה משמשת לחיזוק מערכת החיסון ולשם מניעת שפעת והצטננויות, או לפחות להפחתה במידת חומרתן. בדרך כלל עשויים תוספי המזון והתכשירים השונים בעיקר משורשי אכינצאה, אך ישנו שימוש עם בעלים ובפרחים. להרחבה לחצו כאן
אלוורה – צמח הידוע בתכונותיו המרגיעות ונמצא בשימוש נרחב למגוון בעיות עור, כגון אקנה, יובש וכוויות שמש. בנוסף, הג’ל המופק מהצמח מסייע בהרגעת וריפוי כוויות ופצעים קלים, ומקדם את התחדשות העור. אלוורה ידועה גם בזכות יכולותיה להקלה על בעיות עיכול כמו עצירות ושיפור בריאות המעיים הכללית. להרחבה לחצו כאן.
אקליפטוס – עלי עץ האקליפטוס עשירים בשמן אתרי המכיל תרכובות כמו cineole – או אקליפטול, היא תרכובת אורגנית חסרת צבע וארומטית המסווגת כמונוטרפן- תרכובות אורגניות טבעיות הנמצאות בדרך כלל בשמנים אתריים, וידועים בתכונותיהן הארומטיות ובפוטנציאל הטיפולי שהן מאפשרות. ה- cineole מצוי בעיקר בשמן אקליפטוס ומאופיינת בניחוח ייחודי וחריף ובמגוון לא קטן של תכונות אנטי דלקתיות, אנטי מיקרוביאליות ומשככות כאב. בזכות איכויות החיטוי שבו הוא משמש גם לטיפול מקומי בגירויי עור ופצעים. מסורתית ולאורך דורות רבים, ידוע שמן האקליפטוס כמקל על מחלות שונות בדרכי הנשימה ובהן: סינוסיטיס, אסתמה וברונכיטיס, כשהשמן מסייע לנקז את הריר הצמיג ולהקל על השיעול. להרחבה לחצו כאן
אשווגנדה – עשב שימושי מאד ברפואת איורוודה המסורתית (מערכת ריפוי הוליסטית שמקורה בהודו לפני למעלה מ-3,000 שנה, המדגישה איזון בין גוף, נפש ורוח באמצעות תרופות טבעיות, תזונה, שיטות חיים וטיפולים מותאמים אישית) אשווגנדה ידוע כמסייע בהורדת רמות הקורטיזול, מה שיכול לשפר משמעותית מצבי המתח ולשפר את תחושת הרווחה הנפשית. ישנם מחקרים המצביעים על כך כי אשווגנדה עשויה גם לתמוך בתפקוד החיסוני, לשפר את הביצועים הגופניים, ולהגביר את רמות הטסטוסטרון בגברים. מחקרים נוספים גילו כי יש לאשווגנדה תכונות נוירו-פרוטקטיביות (הגנה על רקמת המוח),שעשויות לעזור לשפר את תפקודי המוח ולהפחית תסמיני חרדה ודיכאון. להרחבה לחצו כאן
ב
אנחנו ממשיכים במילון המקוצר שלנו כשהפעם הוא מוקדש לאות ב’. כמו בפעם הקודמת, כל אחד מהצמחים המופיעים כאן, יזכה למאמר מורחב משל עצמו.
בבונג/קמומיל – משמש דורות רבים כצמח מרפא בזכות תכונותיו האנטי דלקתיות, נוגדות החמצון וההרגעה. פרחי הצמח מכילים תרכובות שונות היעילות לשם טיפולים שונים כמו: הרגעה, הקלה על בעיות שינה ובעיות בדרכי העיכול. מחקרים שונים מצביעים על כך כי הבבונג/ קמומיל מקל על התכווצויות שרירים, מפחית כאבי מחזור, ולטיפולים מקומיים בעל תכונות אנטיבקטריאליות קלות. כשמשתמשים בו כקומפרס הבבונג עשוי לביות יעיל בהרגעת גירויים בעור ובשתייה כתה עשוי להביא להקלה במצבי דלקות שונים. להרחבה קראו כאן.
בוסוויליה/לבונה הודית – בעלת תכונות אנטי-דלקתיות משמעותיות, הנקראות חומצות בוסווליות. חומצות בוסווליות הן תרכובות המצויות בשרף של הבוסוויליה להן תכונות אנטי דלקתיות ואנטי ארטריטיות (אנטי-ארטריטיות מתייחס לכל חומר המפחית דלקת ומקל על תסמינים שונים של דלקת פרקים על ידי עיכוב אנזימים פרו-דלקתיים, יעילותו של שרף הבוסוויליה מגובה על ידי מחקרים המצביעים על כך כי חומצות בוסווליות יכולות לעכב אנזימים פרו-דלקתיים דבר שמצביעה על הפוטנציאל הממשי שבו להפוך לחלופה טבעית לטיפול במצבים דלקתיים כרוניים. עוד העלו המחקרים כי שימוש בבוסוויליה מפחית תסמיני אסתמה. עבור אנשים מסוימים עלולות להתעורר תופעות לוואי כמו אי נוחות במערכת העיכול. להרחבה קראו כאן.
בוצין – נמצא בשימוש ברפואה המסורתית במשך מאות שנים בשל תכונותיו המכייחות והאנטי דלקתיות. עליו ופרחיו של הבוצין מכילים ריר, ספונינים (תרכובות צמחיות טבעיות היוצרות פעולת קצף דמוית סבון כשהן מעורבות במים והן בעלות תכונות אנטי דלקתיות, מעוררות חיסון ואנטי מיקרוביאליות). ותרכובות נוספות המקלות על רקמות מגורות. שילובן של תכונות אלה הופך את צמח הבוצין ליעיל במקרים של שיעול, כאבי גרון ואפילו ברונכיטיס. התכונות האנטי-מיקרוביאליות שבבוצין יעילות למלחמה בזיהומים שונים גם לשימוש פנימי כתה, וגם לשימוש מקומי חיצוני. ישנם מחקרים ראשוניים המראים פוטנציאל ממשי לטיפול בדלקות אוזניים, כאשר משרים את פרח הבוצין בשמן. אך כאמור מדובר בממצאים ראשוניים. כמו כל דבר, אנשים רגישים עלולים לגלות רגישות לצמח ולכן יש לגלות זהירות. להרחבה קראו כאן. להרחבה קראו כאן
בזיליקום – עשיר בנוגדי חמצון ושמנים אתריים. תכונותיו האנטי-מיקרוביאליות יעילות נגד חיידקים, פטריות ווירוסים שונים, והתרכובות האנטי-דלקתיות שבבזיליקום יעילות בהקלה על דלקות ונפיחויות. בין יתר תכונותיו הוא מכיל תרכובות המסייעות בהפחתת מתחים ושיפור מצב הרוח. הבזיליקום מכיל כמות ראויה לציון של וויטמין K ומינרלים, וכך הוא תורם תרומה משמעותית גם לתפקודה של מערכת החיסון ולבריאות העצמות. כבר ברפואה המסורתית העתיקה השתמשו בבזיליקום לטיפול בכאבי ראש, בעיות נשימה ועיכול, ובתקופה המודרנית ישנם מחקרים לא מעטים התומכים בכך. להרחבה קראו כאן.
ביטר מלון – מלון מר מכיל תרכובות בעלות תכונות דמויות אינסולין שיכולות לסייע בהורדת רמות הגלוקוז בדם באופן טבעי. עובדה זו, המגובה במחקרים שונים, הופכת אותו ליעיל במיוחד בטיפול בסוכרת. תכולת נוגדי החמצון שבביטר מלון מסייעת במלחמה הן בדלקות והן במניעת מתח חמצוני. ברפואה המסורתית השתמשו במלון מר לטיפול בהפרעות עיכול, מחלות עור ואפילו כתרופה נגד המלריה. להרחבה קראו כאן.
ברדוק (שורש) – מכיל כמויות משמעותיות של סיב פרה-ביוטי התומך בבריאות המעיים ונוגדי חמצון רבי המסייעים במאבק בדלקות ובלחץ חמצוני. לשורש ברדוק תכונות אנטי-מיקרוביאליות, אנטי-פטרייתיות ואנטי-דלקתיות והוא יעיל במיוחד לטיפולים במחלות עור שונות כמו אקזמה, אקנה ואפילו פסוריאזיס. לשורש יש גם תכונות משתנות המסייעות בסילוק רעלים מהגוף. להרחבה קראו כאן.
ברהמי – מכיל תרכובות חזקות שנמצאו כמשפרות העברת אותות עצביים ותורמות לתיקון וצמיחת תאי עצב במוח. מחקרים מראים כי לברהמי יש תכונות טבעיות המסייעות לגוף בוויסות תהליכים פיזיולוגיים שונים ובאופן זה להתנגד לגורמי לחץ פיזיים, כימיים או ביולוגיים. תכונות אלה מקלות על התמודדות עם מצבי מתח וחרדה, אך בניגוד לחומרים אחרים, אינן משרות נמנום. הברהמי יעיל גם לטיפול במצבים של נדודי שינה. להרחבה קראו כאן.
ג
הפעם מוקדש מילון צמחי המרפא המקוצר שלנו לאות ג’. גם הפעם, בדיוק כמו בפעם הקודמת, כל אחד מהצמחים המופיעים כאן, יזכה למאמר מורחב משל עצמו.
גוארנה – צמח שמקורו באגן האמזונס, שזרעיו מכילים בערך פי ארבעה עד שש מתכולת הקפאין של פולי קפה יחד עם חומרים ממריצים אחרים כמו:
תיאופילין – תרכובת טבעית הנמצאת בתה ובצמחים דומים, ופועלת כמרחיב סמפונות וממריץ על ידי הרפיית השרירים החלקים בדרכי הנשימה.
תיאוברומין – אלקלואיד (תרכובת אורגנית טבעית המכילה חנקן, מיוצרת בדרך כלל על ידי צמחים ופטריות, בעלת השפעות פיזיולוגיות על בני אדם ובעלי חיים המצוי בעיקר במוצרי שוקולד וקקאו, פועל כממריץ קל ומרחיב כלי דם בגוף. ישנם מחקרים המצביעים על הגוארנה כמסייעת לשיפור הערנות, הזיכרון והקוגניטיביות. הגוארנה בעלת תכונות נוגדות חמצון והשפעה על חילוף החומרים. יש צורך להיזהר בכמויות נטילת הגוארנה בשל תכולת הקפאין הגבוהה. צריכה מופרזת עלולה לגרום לאותן תופעות לוואי הנגרמות לצריכת יתר של קפאין, להפרעות בשינה, חרדות ועוד.
גוגול – מופק משרף של עץ שמקורו בהודו, ובמשך אלפי שנים היה בשימוש ברפואה האיורוודית, בזכות תכונותיו האנטי-דלקתיות והורדות רמת השומנים בדם. ישנם. מחקרים המצביעים על כך שגוגול מסייע בהורדת רמות הכולסטרול, בזכות השפעתו על חילוף החומרים של השומן וכך מעכב את סינתזת הכולסטרול. השרף מכיל תרכובות שתומכות בתפקוד בלוטת התריס. המחקרים האחרונים מצביעים על כך שהתכונות האנטי דלקתיות של גוגול מסייעות בהפחתת כאבי מפרקים ונפיחות.
ג’ינג’ר – שורש הג’ינג’ר מכיל תרכובות עוצמתיות כמו: ג’ינג’רולים – תרכובות ביו-אקטיביות המצויות בשורש הג’ינג’ר הטרי והן בעלות השפעות אנטי דלקתיות ונוגדות חמצון. ושוגאולים – תרכובות הנוצרות כאשר מבשלים ואז מייבשים ג’ינג’ר בעלות תכונות אנטי-דלקתיות נוגדות חמצון. הג’ינג’ר מכיל מאסה משמעותית של תכונות אנטי-דלקתיות שמקלות על כאבי שרירים ועל תסמינים שונים של דלקות מפרקים. הוא מפחית נפיחות והתכווצויות מעי וכך תומך בבריאות מערכת העיכול.
ג’ינסנג – מכיל תרכובות בשם ג’ינסנוזידים שמחקרים מצביעים על כך שהן מסוגלות להגביר את רמות האנרגיה, מפחיתות דלקות ומשפרות תפקוד קוגניטיבי. הג’ינסנוזידים מווסתים את תגובות הלחץ בגוף, משפרים את הזיכרון, משפרים את מצב הרוח הכללי ומשפרים את תפקוד מערכת החיסון.
גינקו בילובה – אחד העצים העתיקים ביותר על פני כדור הארץ, מכיל נוגדי חמצון רבי עוצמה המשפרים את זרימת הדם למוח ומגנים מפני ירידה קוגניטיבית. ישנם מחקרים המצביעים על יכולתו של גינקו בילובה לסייע לשיפור הזיכרון ויכולת הריכוז, להפחית תסמיני חרדה ודיכאון, במיוחד אצל מבוגרים. ישנם מחקרים ראשוניים המראים כי הצמח עשוי לעזור בשיפור זרימת הדם בכל הגוף, וכך להקל על מחלות שונות כמו מחלת עורקים היקפיים ולהפחית תדירות מיגרנות.
גדילן חלב – מכיל תרכובת פעילה רבת עוצמה בשם סילימרין – המופקת מזרעי גדילן חלב, בעלת תכונות נוגדות חמצון והגנה על הכבד מפני נזקים הנגרמים מרעלים, אלכוהול ועוד. גדילן חלב מסייע בהפחתת דלקת במיוחד עבור אנשים עם כבד שומני ומחלות כמו שחמת והפטיטיס. תכונותיו נוגדות החמצון של גדילן החלב עשויות לסייע בוויסות רמות הסוכר בדם.
ג’נטיאן – שורשיו המרים משמשים מאות שנים להמרצת העיכול ושיפור התיאבון. מגביר את ייצור הרוק ומיצי הקיבה, וכך מסייע בפירוק המזון מקל על נפיחויות והפרעות עיכול.
ד
דפנה (עלה דפנה) – מוכר לנו בעיקר כתבלין, אך יש לו כמה יתרונות בריאותיים משמעותיים. הדפנה מכילה תרכובות בעלות תכונות נוגדות חמצון המסייעות מפני נזק לתאים תוך הגנה מפני רדיקלים חופשיים ואנטי דלקתיות. ברפואה המסורתית שימש עלה הדפנה להקלה על בעיות קלות במערכת העיכול. לקריאה מורחבת
דמיאנה – למרכיבי הצמח ישנה השפעה מרגיעה על מערכת העצבים והוא משמש מאות בשנים להקלה במצבים של דיכאון קל, חרדות ולשיפור מצב הרוח הכללי. מסייע להקלה על תסמיני המחזור החודשי ועל הפרעות קלות במערכת העיכול.
ה
הדס – בעל תכונות נוגדות חמצון ואנטי דלקתיות חזקות. ברפואה העתיקה שימש הדס להקלה על דרכי הנשימה ובעיות עיכול. בארומתרפיה משמש השמן האתרי של ההדס לחיטוי והרגעה. להרחבה קראו כאן
היביסקוס – עשיר בנוגדי חמצון המגנים על התאים מפני נזקי רדיקלים חופשיים. ישנם מחקרים המצביעים על כך כי היביסקוס מסייע בהורדת כולסטרול ולחץ הדם וכך תורם תרומתו לבריאות כלי הדם והלב.
הרפגו (ציפורני השטן) – בעל תכונות אנטי דלקתיות ושימש ברפואה המסורתית לטיפול בכאב, במיוחד בכאבי פרקים וגב תחתון. מחקרים שונים הצביעו על יכולות תכונות הצמח לסייע בגמישות המפרקים.
ו
ולריאן – משמש לעתים קרובות להרפיה ולהקלה על נדודי שינה. מפחית חרדה ומשפר את איכות השינה. מחקרים מצביעים על כך שוולריאן משפר את איכות השינה על ידי הגדלת רמות חומצת גמא-אמינו-בוטירית (GABA) במוח. חומצת גמא-אמינו-בוטיר (GABA)- מוליך עצבי במוח המעכב פעילות עצבית, מעודד רגיעה, מפחית חרדה ותומך בשינה. נמצא כי תמצית מימית של שורש ולריאן מעכבת את הספיגה וממריצה את שחרור ה-GABA וכך לסייע בהרגעה והפחתת חרדות
ורבנה – מכיל תרכובות נוגדות חמצון, ואנטי דלקתיות. מסייע בהפחתת תסמיני מתח וחרדה, משכך כאבים קלים, ומקל על הפרעות קלות במערכת העיכול
ורד – עלי כותרת של ורדים ותה ורדים עשירים בנוגדי חמצון ובעלי תכונות אנטי דלקתיות המסייעות לעיכול, רגיעה ובריאות העור. פרי הוורד, עשיר בוויטמין C המסייע בהמרצת מערכת העיכול.
ורוניקה – בעל תכונות אנטי דלקתיות ונוגדות חמצון, המסייעות בריפוי פצעים ובריאות דרכי הנשימה. מחקרים מצביעים על כך שלורוניקה יש גם אפקט מרגיע ובעל כושר תמיגה בתפקוד קוגניטיבי.
ז
זוטה לבנה – צמח בעל תכונות אנטי-מיקרוביאליות, אנטי דלקתיות ונוגדות חמצון, המסייעות לבריאות דרכי הנשימה, העיכול והתפקוד החיסוני. מחקרים מצביעים על כך שהשמנים האתריים שלו מכילים תרכובות מפחיתות מתח וחרדה.
שמן זית – עשיר בשומנים חד בלתי רוויים ובנוגדי חמצון, המגנים מפני מחלות לב על ידי הורדת הכולסטרול הרע והפחתת הדלקת. צריכה קבועה של שמן זית משפרת את תפקוד המוח וישנם מחקרים ראשוניים המצביעים על כך כי צריכה קבועה של שמן זין מפחיתה את הסיכון ללקות בסוגי סרטן מסוימים.