מזונות שעוזרים להתמודד עם אי שקט נפשי

אי שקט נפשי מתאפיין בחוסר יכולת למצוא שלווה או רוגע. אי שקט נפשי בא לידי ביטוי בתחושות מתמשכות של אי נוחות, בחוסר יכולת להתרכז, תחושת חרדה, מחשבות מעיקות ועוד.

בעידן מלחיץ, כשאנחנו רוב הזמן עסוקים ברדיפה אחר הזנב של עצמינו ובתחושה המתמדת שלא הספקנו, רבים הם החווים את תחושת אי השקט הנפשי. יישום אסטרטגיות כגון תרגול מיינדפולנס או טכניקות ניהול מתחים עשויים לעזור להקל על הסימפטומים של חוסר השקט הנפשי אך גם למזונות שאנו צורכים השפעה על מצבנו הנפשי, מצב הרוח והתפקוד הקוגניטיבי הכללי. 

על הקשר שבין אי שקט נפשי ותזונה

מוח

אי שקט נפשי קשור גם לחוסר איזון כימי במוח ובמיוחד במוליכים עצביים כמו סרוטונין, דופמין 

ו-GABA (חומצה גמא-אמינו-בוטירית) – כל אלה הם בעלי תפקידים חיוניים בוויסות מצב הרוח, בתפקוד הקוגניטיבי ובשינה. התזונה יכולה להשפיע משמעותית על הייצור והאיזון של הנוירוטרנסמיטורים ולהשפיע על המצב הנפשי.

נוירוטרנסמיטורים – שליחים כימיים המעבירים אותות בין נוירונים, בעלי תפקיד משמעותי בתקשורת שבתוך מערכת העצבים. הם מווסתים תפקודים רבים כגון מצב רוח, שינה ותנועה באמצעות קשירה לקולטנים ספציפיים על תאי מטרה, המשפיעים על תהליכים פיזיולוגיים שונים.

בטן

מחקרים מצביעים בבירור על קשר בין בריאות המעיים לבריאות הנפשית. 

המיקרוביום של המעי – קהילה מגוונת של מיקרואורגניזמים, בעיקר חיידקים, המאכלסים את מערכת העיכול, ממלאת תפקידים מכריעים בעיכול, בתפקוד החיסוני ובבריאות הכללית, ומשפיעה על כל דבר, החל מספיגת חומרים מזינים ועד לוויסות מצב הרוח. חומרים מזינים ומזונות מסוימים תורמים בקידום מיקרוביום בריא במעיים, ולסייע בהרגעת אי שקט נפשי.

רכיבי תזונה משמעותיים להקלה במצבים של אי שקט נפשי

חומצות אומגה 3

ידועות בהשפעתן על בריאות המוח ותפקודו. תומכות בתפקוד קוגניטיבי, מסייעות להשגת יציבות במצב הרוח ונלחמות בדלקות, שהן עצמן עלולות להוות לא אחת גורם לבעיות נפשיות שונות. מחקרים שונים מצאו קשר בין צריכה קבועה של אומגה 3 להפחתת סימפטומים של חרדה ודיכאון. ניתן למצוא אותן בעיקר בדגים שומניים כמו: 

מקורות מן החי: סלמון, מקרל וסרדינים ומקורות מן הצומח : זרעי פשתן, זרעי צ’יה ואגוזי מלך. 

מזונות מותססים

מיקרוביום מעי מאוזן נקשר לשיפור מצב הרוח והתפקוד הקוגניטיבי.

על ידי הכללת מזונות מותססים כגון יוגורט, קפיר, כרוב כבוש וקימצ’י ניתן לשמור על מיקרוביום בריא במעיים, מאחר והם מכילים פרוביוטיקה – חיידקים מועילים שיכולים לתרום להפחתת חרדה ודיכאון.

מזונות עשירים בנוגדי חמצון

נוגדי חמצון מגנים על הגוף בכלל ועל המוח בפרט מלחץ חמצוני, המתרחש כאשר יש חוסר איזון בין רדיקלים חופשיים ליכולת הגוף לנטרל אותם. הגנה זו חיונית לבריאות הנפש, שכן מתח חמצוני במוח יכול לתרום למצבים של אי שקט על ידי שיבוש תפקוד הנוירוטרנסמיטר וגרימת נזק תאי.

מזונות עשירים בנוגדי חמצון כוללים: 

אוכמניות – בשל הרמות הגבוהות שלהן של פלבנואידים – קבוצה מגוונת של תרכובות צמחיות הידועות בתכונות נוגדות החמצון שלהן וביתרונות בריאותיים נוספים כגון אנטי דלקתיות. 

תותים ושוקולד מריר – שעשיר אף הוא בנוגדי חמצון כמו פלבנואידים ומשפר את זרימת הדם למוח, מה שעשוי לקדם תחושת רוגע. גם לנוכחות תרכובות כמו מגנזיום ותיאוברומין (מרחיב את כלי הדם וממריץ את פעולת הלב) שבשוקולד המריר ישנה השפעה על הקלה ברמות מתח וחרדה

אגוזים, זרעים וירקות עלים ירוקים

ירקות עלים ירוקים, כמו תרד וקייל, עשירים בוויטמינים A, C ו-E, בחומצה פולית (רמות נמוכות של חומצה פולית נמצאו כקשורות למצבי דיכאון וחרדה), וויטמין B בעל תפקיד מכריע בייצור נוירוטרנסמיטורים לוויסות מצב הרוח.

שקדים, אגוזי מלך, זרעי דלעת וזרעי צ’יה הם מקורות מצוינים למגנזיום – מינרל בעל תפקיד בוויסות הנוירוטרנסמיטורים ויש לו השפעה מרגיעה על מערכת העצבים. הם מכילים גם שומנים בריאים וחלבון, המסייעים בוויסות רמות הסוכר בדם, ומונעים שינויים במצבי הרוח שעלולים לגרום לאי שקט.

דגנים מלאים

פחמימות מורכבות השומרות על רמות סוכר יציבות בדם, הכרחי לשם שמירה על רמות האנרגיה והריכוז לאורך זמן. דגנים מלאים מסייעים גם בוויסות רמות הסרוטונין לו תפקיד חשוב בוויסות מצב הרוח.

מזונות העשירים בדגנים מלאים תורמים לשחרור אטי של הגלוקוז לדם, ומונעים תנודות קשות ברמות הסוכר בדם שאף הן עלולות לגרום לאי שקט. אורז חום, קינואה, שיבולת שועל ולחם מדגנים מלאים מספקים גלוקוז, סיבים חומרים מזינים נוספים.

מיום (הידרציה)

ללחות תפקיד משמעותי ביותר בכל הקשור לריכוז, בהירות מחשבתית ויציבות רגשית. מקרים של התייבשות מובילים לעצבנות יתר, ותשישות.

שתיית כמויות מספקות של נוזלים ואכילת מזונות עשירים במים כגון מלפפונים, תפוזים ומלון מסייעים בשמירה על רמות הידרציה תקינות.

תה צמחים

תה קמומיל, לבנדר ופסיפלורה ידועים בהשפעותיהם המרגיעות והם מועילים במיוחד לאנשים הנאבקים באי שקט או ברמות מתח מוגברות.

  • תה קמומיל – מכיל נוגדי חמצון הנקשרים לקולטנים מסוימים במוח ומסייעים בהפחתת חרדה ושיפור איכות השינה. 
  • תה לבנדר בעל תכונות להפגת מתחים. שתיית תה לבנדר מעצימה השפעותיו המרגיעות. מחקרים שונים מצביעים על כך ששאיפת ריח הלבנדר מסייעת במיתון קצב הלב ולחץ הדם, עובדה המשפרת את תחושת הרוגע.
  • תה פסיפלורה – מכיל רכיבים המתגברים את רמות חומצת גמא-אמינו-בוטירית (GABA) במוח, נוירוטרנסמיטר שלו יש תפקיד חשוב בוויסות מצבי הרוח.

לסיכום

תזונה מאוזנת ומזינה – עשירה בחומצות שומן אומגה 3, נוגדי חמצון, דגנים מלאים, אגוזים, זרעים, מזונות מותססים, עלים כהים והידרציה מספקת, תומכת בכימיה של המוח והמיקרוביום של המעיים.

באמצעות בחירות מושכלות לתזונה היומית הקבועה ניתן להגיע לרגיעה יחסית ולהקלה משמעותית על אי שקט נפשי.

ברוכים הבאים להילה בטבע. חנות טבע ובתוכה גם קליניקה לרפואה משלימה. נשמח להזמינכם לייעוץ נטורופתי ושבסיומו נבנה עבורכם תפריט מותאם אישית לכל סוגיה. ניתן להתייעץ איתנו טלפונית.

בואו להיות חלק מהמשפחה

כדי שנוכל לפנק אתכם בכתבות  מעניינות, הטבות ייחודיות ומבצעים – הירשמו עכשיו למועדון הלקוחות של הילה בטבע.

0
    0
    סל הקניות שלך
    הסל שלך ריקחזרה לקניות

    הרשמה לחשבון ההזמנות שלי בהילה בטבע

    פשוט רשמו את הפרטים שלכם ותתחילו ליהנות!