יתרונותיו הטבעיים של הכורכום לקידום הבריאות הן בפן המניעתי שלה והן לטובת הקלה וריפוי של תסמינים ספציפיים של מחלה זו או אחרת ידועים זה מכבר.
החומר הפעיל כורכומין שבשורש הכורכום יכול לפעמים להיות מוגדר כמעט כמחולל פלאים במיוחד בכל הקשור בבעיות עיכול, דלקות מפרקים ניוונית, מחלות מטבוליות כרוניות, יתר לחץ דם, רמות שומנים גבוהות בדם וסוכרת. על נפלאותיו של הכורכומין במאמר שלפניכם.
מהו כורכום למעשה?
הכורכום הוא חלק ממשפחת הג’ינג’ר, ממנו מיוצר התבלין הצהוב הבוהק, הנפוץ כל כך במטבח ההודי.
תבלין הכורכום מגיע משורש צמח הכורכום, שהוא חלק ממשפחת הג’ינג’ר. החומר הפעיל בכורכום נקרא כורכומין, והוא בעל תכונות אנטי דלקתיות ונוגדות חמצון חזקות ביותר.
שורש הכורכום מכיל רק כשישה אחוזים מהפוליפנול (תרכובת הנמצאת בשפע במקורות מזון צמחיים טבעיים, ובעלת תכונות נוגדות חמצון) כורכומין. יעילותו ידועה במשך מאות בשנים.
הכורכום שימש ומשמש לצורך טיפול במצבי תחלואה שונים ברפואה המסורתית. בזכות יתרונותיו הבריאותיים המוכחים והפוטנציאליים צבר הכורכום בשנים האחרונות פופולריות רבה גם בעולם המערבי.
מאות מחקרים מצביעים על כך כי לכורכום, או למרכיב הפעיל שלו- כורכומין, השפעה אנטי דלקתית, שהוא בעל תכונות אנטי סרטניות, נוגדות גזים וניקוי רעלים. למרות שהכורכומין מתפרק במהירות ,באמצעות אנזימים בגוף, יש לכורכומין השפעה ניכרת ומוכרת ברפואה הטבעית, בהקלה על דלקות והפחתת כאב וכך חוסך לא אחת את הצורך בשימוש במשככי כאב ובקורטיזון.
ניתן לצרוך את הכורכום בצורות שונות כמו: כמוסות, שורש כורכום טרי, אבקות ובתוספי מזון.
יתרונותיו הבריאותיים של הכורכום
במחקר מקיף שנערך במשך 20 שנים ותוצאותיו פורסמו בכתב העת הבינלאומי לביוכימיה וביולוגיה של התא הוצגו תוצאות המצביעות על תפקידו של הכורכומין במניעה וטיפול במחלות כרוניות פרו-דלקתיות שונות.
כמוכן הוכח מדעית כי הכורכום מקל משמעותית על בעיות בדרכי העיכול כמו תסמונת המעי הרגיז ודלקות מעיים כרוניות.
- תכונות אנטי דלקתיות – החומר הפעיל בכורכום (הכורכומין) הוכח כמפחית דלקות בגוף. מסייע בהקלה על תסמינים שונים.
- נוגד חמצון – הכורכום הוא נוגד חמצון חזק המסייע בנטרול רדיקלים חופשיים בגוף, העלולים לגרום נזק לתאים.
- קוגניטיביות – נמצא כי כורכומין משפר את התפקוד הקוגניטיבי ומגן מפני מחלות ניווניות עצביות כגון אלצהיימר. מחלת אלצהיימר גורמת לדלקת כרונית במוח, לעקה חמצונית מוגברת הנגרמת מרדיקלים חופשיים, להגברת משקעי מתכות ולהיווצרות מרבצי בטא-עמילואיד (משקע בלתי מסיס של חלבון) האופייניים למחלת אלצהיימר. כל אלה גורמים לתאי העצב במוח להתפרק. בכוחו של הכורכומין להשפיע לטובה על כל השינויים הללו.
- הלב – כורכום מפחית את רמות הכולסטרול בדם ומוריד את לחץ הדם.
- תכונות אנטי-סרטניות – כמה מחקרים מצביעים על כך שלכורכומין תכונות אנטי-סרטניות המעכבות צמיחת תאים סרטניים ומונעים את התפשטותם. ישנם מחקרים בהם הצליח הכורכומין להמית תאים סרטניים בצלחת הפטרי ואפילו נצפו תוצאות מבטיחות בניסויים על בעלי חיים, אבל חייבים לציין ולהדגיש כי אלה מחקרים ראשוניים בלבד ועדין לא הגיעו להבשלה. כלומר, עדין לא הוכח מחקרית כי אכן משפיע הכורכומין באותה הצורה על בני האדם.
כיצד נוטלים כורכומין?
נטילת כורכומין יכולה להוסיף לא מעט לבריאות שלכם, עם היתרונות האנטי דלקתיים ונוגדי החמצון המדהימים שלו. אם אתם שוקלים לשלב כורכומין בשגרה היומית שלכם, הנה כמה טיפים שיעזרו לכם לעשות את זה בצורה הכי יעילה:
כדאי לקחת כורכומין יחד עם ארוחה, במיוחד עם מזונות שמכילים שומן בריא כמו אבוקדו, אגוזים או שמן זית. השומן מסייע בספיגה טובה יותר של הכורכומין בגוף.
המינון המומלץ יכול להשתנות לפי הצרכים האישיים וההמלצות הרפואיות. כדאי לבדוק את הוראות היצרן ולהתייעץ עם רופא כדי לקבוע את המינון המתאים לכם.
כמו כל תוסף תזונה, חשוב לקחת את הכורכומין באופן קבוע כדי ליהנות מהיתרונות שלו. נטילה בהתאם למינון הנדרש תסייע לכם לראות תוצאות מיטביות לאורך זמן.
ולסיום, אם יש לכם בעיות רפואיות או שאתם נוטלים תרופות אחרות, תמיד כדאי להתייעץ עם רופא לפני שאתם מתחילים לקחת כורכומין. זה יעזור להימנע מתגובות נגד לא רצויות שלמעשה רק יריעו את המצב.
לסיכום
מעבר להיותו תבלין צבעוני המוסיף טעם עז ומרגש לתבשילים שונים, מציע הכורכום מגוון מרשים של יתרונות בריאותיים. החל מהקלה על כאבים, הפחתת דלקות וכלה בשיפור תפקודם של אברים חיוניים כמו המוח והלב.
בכל שאלה והתייעצות בנושא כורכומין, אנו בהילה בטבע נשמח לסייע. לצד ייעוץ נטורופתי טלפוני, ניתן גם לקבוע תור לאבחון אירידיולוגי ובניית תפריט נטורופתי מותאם אישית.