מהו אנטיאוקסידנט – מהם נוגדי חמצון?

נוגדי החמצון הם תרכובות כימיות שעוצרות את תהליך החמצון בגוף. הם פועלים כסורקי רדיקלים חופשיים. רדיקלים חופשיים הם מוצרים מטבוליים (קולטים חומרים מהסביבה, מעבדים אותם, מפיקים מהם אנרגיה ופולטים את הפסולת) המופיעים באופן טבעי בגוף.

כלומר רדיקלים חופשיים הם תוצרי לוואי של חילוף החומרים שלנו. אך לעתים, כתוצאה מהשפעות חיצוניות הם הופכים למולקולות אגרסיביות שחסר להן אלקטרון. על מנת לייצב את עצמן הן “חוטפות” את האלקטרון החסר מתאים בריאים, וכך פוגמים בהם. תהליך זה נקרה חמצון. בפעולתם נגד הרדיקלים החופשיים, נוגדי חמצון משתקים את המולקולות האגרסיביות והופכים אותן ללא מזיקות.

מה קורה אם נוצרים יותר מדי רדיקלים חופשיים בגוף?

עודף של רדיקלים חופשיים בגוף, מהוביל ללחץ חמצוני ולנזק פוטנציאלי לתאים, חלבונים ול-DNA. חוסר איזון שבין רדיקלים חופשיים ונוגדי חמצון עלול לעורר בעיות בריאותיות ובהן:

למשל: עור הגוף חשוף כל הזמן לרדיקלים חופשיים כמו זיהום אוויר, קרינת UV ועוד, אלה גורמים ללחץ חמצוני ומעודדים זיהומים, דלקות שונות והזדקנות מוקדמת של העור. במקרים בהם המצב נמשך זמן רב מידי, נפגעת יכולתו הטבעית של העור להתחדש ומואצת היווצרות קמטים.

אילו נוגדי חמצון קיימים?

חלק מנוגדי חמצון מופיעים באופן טבעי בגוף. את האחרים אנחנו מקבלים באמצעות מינרלים, יסודות קורט, ויטמינים וחומרים צמחיים ישנן שתי קטגוריות עיקריות של נוגדי חמצון:

  • נוגדי חמצון טבעיים – כוללים חומרים מזינים חיוניים כמו ויטמין C, ויטמין E וקרוטנואידים (פיגמנטים אורגניים המצויים בעיקר בצמחים, חשובים לבריאות העיניים, מערכת העיכול, העור, מערכת החיסון ועוד). כל אלה ניתן למצוא בפירות, ירקות, אגוזים וזרעים.
  • נוגדי חמצון סינתטיים – נוגדי חמצון סינתטיים כמו BHA, BHT ופרופיל גלאט הנמצאים בשימוש נפוץ במזון מעובד לצורך הארכת חיי מדף ומניעת עכירות.

מהי חשיבות נוגדי החמצון?

לנוגדי החמצון מגוון יתרונות בריאותיים ובהם: הפחתת הסיכון למחלות כרוניות כמו מחלות לב, סרטן והפרעות ניווניות.

לנוגדי החמצון תכונות “אנטי אייג’ינג”, כשהם מגנים על העור מפני נזקי חמצון ומקדמים את  ייצור הקולגן. 

כאשר אנחנו צעירים גופנו מייצר בעצמו את חומרי ההגנה הנדרשים והעור מוגן היטב על ידי נוגדי חמצון, למשל בייצור של Q10  – קו אנזים, שבין יתר תפקידיו הרבים הוא בעל תפקיד משמעותי כנוגד חמצון והגנה על התאים. אך, ככל שאנחנו מתבגרים גוף האדם מיצר ממנו פחות ופחות. כתוצאה מכך הרדיקלים החופשיים מוצאים עצמם מול פחות ופחות נוגדי חמצון והסיכוי ללחץ חמצוני עולה.

נוגדי חמצון תומכים במערכת החיסון על ידי מניעת זיהומים והגברת החסינות הכללית.

מהם המזונות עתירי האנטי אוקסידנטים?

פירות, ירקות, אגוזים, זרעים ודגנים מלאים הם מקורות טבעיים עשירים לנוגדי חמצון. הם נמצאים במיוחד במזונות הללו:

גזר, בטטה, קייל, עגבניות , כרוב, תרד פלפל אדום ומשמש

מספקים שפע בטא-קרוטן  (וויטמין A) חיוני לבריאות העיניים, המערכת החיסונית, גמישות העור תוך הגנה עליו מפני קרינת השמש, תפקודי הריאות, תפקודים קוגניטיביים.

שיבולת שועל, עדשים, בשר בקר, קטניות, ביצים סרדינים וגבינה

מכילים הרבה אבץ. האבץ מעורב בהיבטים רבים של חילוף החומרים בתאים. (רדיקלים חופשיים הם תוצרי לוואי של חילוף החומרים)

פלפלים, תותים, קיווי, ברוקולי, פירות הדר ודומדמניות

עשירים במיוחד בוויטמין .C וויטמין C – בין ייתר משימותיו חיוני ליצירת חלבון הקולגן, שכזכור יש לו השפעה משמעותית על תפקודו, גמישותו ומראהו של העור.

שמן קוקוס, שמן חמניות, בוטנים, אבוקדו, טופו, תרד, ,פלפל אדום ואגוזים

מכילים כמות גבוהה של ויטמין E הנלחם ברדיקלים החופשיים, מחזק את המערכת החיסונית ותורם להגנה על העור, להפחתה בקמטים וסימני הזדקנות.

מקרל, סרדינים, כבד, ברוקולי, תרד, דגנים מלאים וסויה מספקים לגוף

קו-אנזים Q10 נוגד חמצון חיוני.

כדאי לדעת כי רוב נוגדי החמצון מתרכזים בקליפת הפרי והירק או ממש בצמוד אליה, לכן כדאי מאד לשטוף את הפרי או הירק היטב, אך לאכלם בקליפתם.

לסיכום

לנוגדי החמצון תפקיד רב משמעות בשמירה על בריאות הגוף מפני מחלות ותהליכי הזדקנות שונים.

תזונה נכונה תכסה את הצורך של גופנו בנוגדי החמצון הנחוצים. תזונה עשירה בפירות, ירקות, אגוזים וזרעים, שהם מקורות טבעיים לנוגדי חמצון, תתרום לחיים בריאים.

ובכל שאלה והתייעצות, הינכם מוזמנים להתייעץ עם צוות חנות הטבע הילה בטבע.

בואו להיות חלק מהמשפחה

כדי שנוכל לפנק אתכם בכתבות  מעניינות, הטבות ייחודיות ומבצעים – הירשמו עכשיו למועדון הלקוחות של הילה בטבע.

0
    0
    סל הקניות שלך
    הסל שלך ריקחזרה לקניות

    הרשמה לחשבון ההזמנות שלי בהילה בטבע

    פשוט רשמו את הפרטים שלכם ותתחילו ליהנות!