במיוחד לעת חילופי עונות חווים אנשים גל של הצטננויות חוזרות. מעבר לתחושת אי הנוחות הפיזית הגוברת, ההצטננויות הללו גורמות לנו לאבדן ימי עבודה, או לימודים ואפילו למניעת אינטראקציה חברתית, הדרושה לנו כל כך, כדי להימנע מהדבקה.
תופעת ההצטננות החוזרת מקורה בדרך כלל במערכת חיסון מוחלשת שנגרמת כתוצאה מחשיפה לווירוסים שונים, גורמים סביבתיים נוספים, או חולשה חיסונית שכתוצאה מטיפולים שונים. הרפואה הקונבנציונלית יודעת להנפיק לנו מינים שונים של תרופות מתועשות המסוגלות להקל על התסמינים השונים של ההצטננויות, אך לא למנוע את חזרתן.
לכן, לא מעטים הם האנשים שמחפשים את הפתרון למצוקת ההצטננות החוזרת בגישות ההוליסטיות, לשם חיזוק מערכת החיסון, זיהוי והכרת אסטרטגיות לחיזוק ההגנה הטבעית של הגוף.
מהי התגובה החיסונית ומה משמעותה של מערכת חיסון חזקה?
לפני שנכיר את סוגי הטיפולים הטבעיים לחיזוק הגוף מפני הצטננויות חוזרות, כדאי שננסה להכיר ולהבין את אופן תפקודה של מערכת החיסון.
מערכת חיסון חזקה מעידה על יכולת הגוף להתגונן ולהדוף זיהומים במהירות וביעילות. זו מערכת הכוללת תאים ומולקולות שיודעים ויכולים לזהות במהירות פלישה של פתוגנים, ותוך תיאום פעולות מובנה לחסלם. מערכת חיסונית חזקה מספקת הגנה מפני מחלות ובעלת תפקיד במניעתן. חיסונית בריאה מאפשרת החלמה מהירה יותר.
התגובה החיסונית – מנגנון הגנה שנועד לזהות ולחסל פתוגנים, כמו חיידקים ווירוסים. תגובה הכוללת: תגבור תאי דם לבנים ונוגדנים שתפקידם לזהות ולנטרל איומים. למערכת החיסון שתי שיטות הפעלה:
התגובה החיסונית המולדת
קו ההגנה המהיר והראשון של הגוף מפני פתוגנים. היא מתייחסת למחסומים פיזיים כמו עור, כימיים כמו חומצת קיבה ותאים כמו נויטרופילים שתפקידם להרוס פולשים זרים כמו חיידקים ולסלק רקמות פגועות ומקרופאגים שמסלקים מנוזלי הגוף חלקיקים זרים ופתוגנים על ידי פירוקם.
התגובה החיסונית המולדת מספקת הגנה מיידית אך איננה ממוקדת מטרה וספציפית.
התגובה החיסונית האדפטיבית
מנגנון הגנה מאוד ספציפי היוצר תאי זיכרון ונוגדנים המכוונים לפתוגנים מסוימים דרך לימפוציטים B ו-T (תאי הדם הלבנים, בעלי תפקיד משמעותי בהגנה על הגוף מפני נגיפים). מספקת הגנה ארוכת טווח מפני איומים ספציפיים ויכולה להגיב במהירות ובעוצמה במקרים בהם היא נתקלת באותו פתוגן. כלומר, מדוברת במערכת הגנה עם זיכרון, לצורך הגנה עתידית נדרשת.
בין הגורמים התורמים למערכת חיסונית חזקה: תזונה מאוזנת, פעילות גופנית סדירה, שינה מספקת וניהול מתחים.
תזונה לחסינות מערכת החיסון
כאמור, לתזונה תפקיד מרכזי בשמירה ושיפור תפקודי מערכת החיסון. מערכת חיסון חזקה מסייעת בשמירה מפני הצטננויות חוזרות. ויטמינים ומינרלים מסוימים זוהו כבעלי חשיבות מכרעת בחיזוקה:
- חומצה אסקורבית – היא ויטמין מסיס במים הפועל כנוגד חמצון, תומך ביצירת קולגן, חיוני לבריאות אך אינו מיוצר על ידי גוף האדם.
- וויטמין C – הוא חומצה אסקורבית חיונית המסייעת ביצירת ושימור רקמת חיבור ובהן: עור, כלי דם ועצמות. וויטמין C פועל כנוגד חמצון רב עוצמה, מגן על התאים מפני נזקים הנגרמים על ידי רדיקלים חופשיים ומקדם ייצור תאי דם לבנים, החיוניים למלחמה בזיהומים, וכך תומך בתפקוד מערכת החיסון.
וויטמין C נמצא בשפע בפירות הדר, תותים, פלפלים וירקות ממשפחת המצליבים כמו ברוקולי וכרוב ניצנים. - אבץ – מינרל בעל תפקיד מכריע בתפקוד מערכת החיסון. הוכח שצריכה נאותה של אבץ מקצרת את משך ההצטננות ומשפרת את יכולת הגוף להתגבר על זיהומים שונים.
אבץ נמצא בשפע בבשר אדום, שעועית, עוף, אגוזים ודגנים מלאים. - שום – מוכר כמשפר משמעותית את תפקודי מערכת החיסון, מכיל תרכובות כמו אליצין, אשר הוכחו כמסייעות בהקלה ומניעת הצטננות. הוא ידוע בתכונותיו האנטי-מיקרוביאליות והאנטי דלקתיות. הוספת שום טרי לתזונה היא אחת הדרכים היעילות לחיזוק הגוף נגד הצטננויות ושאר מחלות.
- פרוביוטיקה – פרוביוטיקה היא קבוצת חיידקים מועילים, (בעיקר חיידקים ושמרים), המסייעים בשמירה על האיזון הבריא של פלורת המעיים. פלורת המעי, מקיימת אינטראקציה ישירה עם מערכת החיסון באמצעות וויסות תגובות דלקתיות. חיידקים מועילים אלה מייצרים תרכובות אנטי-מיקרוביאליות, היוצרות קו הגנה ראשון מפני זיהומים. המיקרוביום של המעי גם מסייע בשמירה על מחסום המעי ומייצר מטבוליט (תרכובת המיוצרת בתהליך של חילוף חומרים) המשפיעה על התפתחות תאי החיסון ותפקודם.
פרוביוטיקה נמצאת באופן טבעי במזונות מותססים כמו יוגורט, וכרוב כבוש, ויכולה להילקח כתוסף תזונה.
תרופות צמחיות
- אכינצאה – נחשבת למפעילה ומגרה את מערכת החיסון באמצעות הגדלת מספר ופעילות תאי הדם הלבנים המעורבים במלחמה בזיהומים, ועל כן מצד אחד, מעוררת את מערכת החיסון לפעולה ומצד שני מפחיתה את חומרת הצטננויות תכיפותן ואורכן. ניתן לקחת כתה או כתוסף תזונתי.
- סמבוק שחור – בעל תכונות אנטי-ויראליות. מחקרים מעבדתיים וקליניים מצביעים על כך כי הוא יעיל נגד זנים שונים של שפעת ונגיפי הצטננות, ומסייע בהפחתת משך וחומרת תסמיני הצטננות ושפעת. ההשפעות המיטיבות של הפרי מיוחסות לריכוז הגבוה שלו של אנתוציאנינים (נוגדי חמצון חזקים במיוחד) ופלבנואידים (בעלי תכונות נוגדות חמצו , פעילות אנטי-ויראלית ואנטי-דלקתית) המסייעים בחסימתם של חלבונים נגיפיים מהיצמדות או פלישה לתאים. ניתן לקחת כתמצית.
אמצעים חשובים נוספים
עיסוק בפעילות גופנית סדירה, שינה מספקת וניהול מתחים מסייעים בשיפור החוסן של מערכת החיסון.
- פעילות גופנית סדירה – כגון פעילות אירובית, אימוני כוח, שחיה או הליכה, מעודדות זרימת דם טובה המאפשרות מעבר יעיל וטוב יותר לתאי מערכת החיסון של חומרי הגנה ובניה יעילים. פעילות גופנית משפרת את יכולת הגוף להתמודד עם זיהומים שונים ומגבירה את ייצור הנוגדנים.
- שינה מספקת – בזמן שינה עובר גוף האדם שלל תהליכי תיקון שונים וביניהם שחרור חלבונים שונים החשובים למלחמה בזיהומים. שינה לא משפיעה לרעה על התגובה החיסונית, וכך הופכת את הגוף לרגיש ופגיע יותר.
- ניהול מתחים – מתח כרוני עלול לגרום לעליה משמעותית ברמות קורטיזול והורמוני לחץ שעלולים לדכא את התגובה החיסונית. טכניקות שונות ובהן: מדיטציה, מיינדפולנס, ותרגילי נשימה עמוקה יכולים לסייע בהקלה ולהגן על מערכת החיסון וכך למנוע הצטננויות חוזרות. למאמר בנושא טיפול טבעי במתח נפשי
לסיכום, טיפולים טבעיים לחיזוק הגוף מפני הצטננות חוזרת על ידי התמקדות בתזונה, שימוש בתרופות צמחיות ואימוץ אורח חיים בריא יותר, משפר את התגובה החיסונית ומפחית את תדירות הצטננות.
ובכל שאלה והתייעצות, אנו בחנות הטבע של הילה בטבע נשמח לסייע. לצד היותנו חנות טבע, שוכנת אצלנו בחנות גם קליניקה לבניית תפריט נטורופתי מותאם אישית. מוזמנים לבוא ולבקר 🙂