הסבוריאה דרמטיטיס היא קשקשת עור שגורמת לגרד ולכתמים אדומים וקשקשים שמנוניים על העור וקרומים ותחושת חספוס הדומה מאוד לקשקשים על עור הקרקפת.
בניגוד לסברה הרווחת, הסבוריאה היא איננה מדבקת ואיננה עוברת במגע. מחקרים רבים שנערכו אודותיה, מצביעים על כך שהיא עשויה להיות תוצאה של גנטיקה, אלרגיה או תגובה אוטואימונית. ישנה גם תמימות דעים על כך שאחד מן הטריגרים הבולטים שבה הוא מתח נפשי מתמשך (סטרס).
מאפייני הסבוריאה
על פי רוב, הסבוריאה תופיע באזורים בגוף בהם ישנה פעילות גבוהה יותר של בלוטת החלב (שומן). בין האזורים הנפוצים ניתן למנות את אזור הלחיים והאף, המצח והגבות והקרקפת. לצד זאת, היא עלולה גם להופיע באזורים כגון הטבור, המפשעה, אזור החזה ובית השחי.
גם כיום, אין תרופה המספקת פתרון הרמטי, והסבוריאה נחשבת לסוגיה בריאותית כרונית.
ועם זאת, על ידי טיפול נכון המבין את צרכי גופנו, ניתן בהחלט להפחית את הישנותה של הפריחה, למנוע את החמרתה ולהמשיך בשגרת חיים נטולת גרד, אדמומיות ותסכול.
מתי הסבוריאה נוטה להתפרץ?
מחקרים רבים מצביעים על מתח נפשי כאחד מן הטריגרים המרכזיים להתפרצותה של הסבוריאה.
לצד זאת, ניתן למנות טריגרים נוספים כגון עייפות, טראומה נפשית, שימוש בתרופות מסוימות, אלרגיות, שינויי מזג אוויר הפוגעים בעורנו (כגון ירידה חדה בלחות) ועוד.
על פי רוב, היא מופיעה אצל תינוקות מתחת לגיל שלושה חודשים (הורים רבים מכירים זאת ועושים שימוש בשמן תינוקות) ובאנשים מבוגרים בגילאי 30 עד 60 והיא שכיחה יותר אצל גברים מאשר אצל נשים.
יצוין כי היא עלולה להופיע גם בקרב גילאי 20 פלוס, אך זהו מצב בעל שכיחות נמוכה יותר.
טיפול בסבוריאה ברפואה המערבית
הרפואה הקונבנציונלית המערבית מספקת מגוון רחב של טיפולים תרופתיים שונים.
במקרים של סבוריאה חריפה, ניתנות משחות המכילות סטרואידים. אלו מעניקות פתרון מידי אך גם טומנות בחובן סיכון משמעותי להחרפת הפריחה.
שימוש תכוף מדי במשחות אלו, מחליש את יכולת ההגנה הטבעית של העור, וכך בהתפרצות הבאה, הסבוריאה ‘תרים את ראשה’ ותהא חמורה אף יותר.
לצד זאת, רופאים רבים ממליצים על שימוש בתכשירים טבעיים שונים הכוללים סבונים עדינים ללא מלחים ו-SLS ופרבנים, וכן על משחות המעניקות לחות ומונעות את היווצרות הקשקשים המגרדים.
תכשירים אלו בהחלט יכולים לסייע ולספק מענה חירום הולם וכן להעניק פתרון לטווח ארוך.
טיפול טבעי בסבוריאה – במה הוא נבדל מטיפול רפואי?
מאחר והסבוריאה עשויה להתפרץ מגורמים שונים, הרפואה הטבעית האלטרנטיבית שואפת לבחון את הנושא משורשיו.
מענה תרופתי או באמצעות תכשיר קוסמטי מספק אמנם מרגוע ומשיב אותנו אל סדר היום; אך לצד זאת, כל עוד לא נבין את מקורה של הסבוריאה, לא נוכל לטפל בה באופן הרמטי (ככל הניתן, נשוב ונזכיר כי זו עודנה סוגיה כרונית שאין לה פתרון כולל).
אבחון מקורה של הסבוריאה
לצד היותה חנות טבע, הילה בטבע היא גם קליניקה לטיפולי רפואה משלימה, ובה אני עורכת תשאול עומק וכן אבחון אירידיולוגי מקיף.
מטרת התשאול היא להבין את הגורמים לסבוריאה; האם ישנם גורמי מתח בחיינו? הרגלים מסוימים הפוגעים בפעילותה של המערכת החיסונית? עור רגיש? ועוד.
האבחון האירידיולוגי מעניק לי תשובה ישירות מתוך הגוף, כאשר באמצעות אבחון קשתיות העיניים, ניתן לקבל מעין ‘דו”ח מצב’ המשקף את אשר מתחולל בתוכנו.
לאחר האבחון, ניתן לבנות תפריט נטורופתי וכן להדריך לאורח חיים בריא המודע לגורמים והטריגרים אשר גורמים להתפרצותה של הפריחה.
תוספי תזונה לסבוריאה
לסבוריאה טיפול טבעי יעיל הנשען על תוספים ורכיבים תזונתיים שונים אשר מקלים באופן ניכר על המחלה, וחלקם גם מטפל בשורשיה.
- אלוורה – צמח בעל תכונות אנטי דלקתיות שימוש באלוורה הן חיצונית (ג’ל) והן על ידי תוספים עשוי לסייע למניעת התלקחויות או להפחיתן
- שמן עץ התה – ידוע כיעיל למספר בעיות עור שונות, בשל החומרים האנטי פטרייתיים ואנטי בקטריאליים שיש בו הוא יעיל גם להקלה במקרים של סבוריאה. הוא מופיע כשמפו, וכמשחות שונות
- שמן דגים – אומגה 3 מעצימה את המערכת החיסונית בכלל ותוספי שמן דגים הראו יעילות מיוחדת בזמן התקפיי סבוריאה שמקורם באלרגיות שונות.
- שמן זית – יעיל בעיקר להקלה על הקרקפת. מריחת השמן על הקרקפת והשארתו למשך כשעה ואז שטיפת השיער וחפיפה כרגיל (רצוי עם שמפו משמן עץ התה)
- שמן קוקוס – מעניק לחות לקרקפת. כדאי להשתמש בו אחת לשלושה ארבעה ימים על מנת לאפשר לשומניות הטבעית המיוצרת על ידי עור הקרקפת להישאר ברמה קבועה.
- מזונות עשירים בנוגדי חמצון – כמו עלים ירוקים, פירות יער, סלמון ועוד.
- הפחתה במזונות מעובדים ועתירי סוכר – אלה ידועים כמעוררי אלרגיות ותגובות אוטואימוניות. בנוסף, מחקרים רבים מראים כי צריכת סוכר מופרזת פוגמת במערכת החיסונית. גוף עם מערכת חיסונית מוחלשת, נוטה להתפרצויות חוזרות של סבוריאה.
- שעות שינה סדירות – אחד הגורמים להתפרצות התקף סבוריאה הוא מתח. מתח ושעות שינה לא סדירות הן חלק מאותו גלגל.
- שתיה מרובה – שתיה מרובה והימנעות ממזונות עתירי מלח, מקפאין, אלכוהול וממותקים, כל אלה גורמים ליובש בעור מה שעלול להחמיר את המצב.
- אבץ – כדאי לבקש מרופא המשפחה לבדוק אם אין לכם מחסור באבץ. לעיתים אחת התגובות למחסור זה הוא גרד ויובש בעור ולעתים כדאי יהיה לקחת תוספת אבץ לשם סיוע במצבים של התקף סבוריאה.
שחרור מתחים נפשיים
כפתרון טבעי לסבוריאה, הרפיה אף היא נחשבת לחלק בלתי נפרד מן התהליך.
חלקנו יודעים להעיד על היותנו אנשים מתוחים, אנשים החשופים לגורמי מתח שונים בין אם עקב אופי מתוח ובין אם כתוצאה מריבוי גורמי מתח שונים, נסיבות חיים משתנות וכיוצא בזאת.
ייתכן מאוד ולא נוכל למגר את גורמי המתח מחיינו, אך בהחלט ניתן לשחרר סטרס ולסייע לגוף באופן יזום בנושא.
מדיטציית מיינדפולנס היא דוגמה נהדרת לשיטת הרפיה, כאשר ישנם מחקרים רבים המעידים על תועלתה הקלינית להפחתת מתחים וחרדות.
כיצד מתרגלים?
- שבו בחדר שקט על כיסא נוח
- עצמו את עיניכם
- שאפו את האוויר תוך שאתם מתרכזים בכניסתו אל הפה, כיצד הוא מקרר את קנה הנשימה ומרים את בית החזה.
- נשפו את האוויר תוך שאתם מתרכזים בבית החזה שיורד ובאוויר שיוצא עתה כשהוא חם
- חזרו על כך למשך 5 דקות
בזה הרגע, תרגלתם מדיטציה והתרכזם בהווה.
חשוב לציין כי אל לכם להיות נוקשים עם עצמכם. גם אם המחשבות נדדו למחוזות אחרים, אמרו לעצמכם כי אתם שבים להתרכז בנשימה. ככל שתתמידו בתרגול, כך תוכלו ליהנות מאורח חיים רגוע הרבה יותר.
הימנעות מהרגלים שליליים
עישון לשם הדוגמה הוא הרגל שלילי ידוע אשר פוגם בבריאות העור, וכל שכן עור הפנים הנחשב לרגיש.
חשיפה מרובה ולא מבוקרת לשמש אף היא יכולה לעודד את התפרצותה של המחלה.
מומלץ להפחית בשתייה חריפה המייבשת את הגוף.
לסיכום – האם לסבוריאה טיפול טבעי יעיל?
בהחלט כן, טיפול טבעי בסבוריאה מתחיל באבחון מעמיק וממשיך בהתאמת אופי הטיפול לגוף המטופל/ת. כאן טמון המפתח להצלחה.
ישנם מטופלים בהם נזהה כי שורש הבעיה טמון במתח נפשי מצטבר. ומנגד, ישנם מטופלים שאצלם נבחין באלרגיות העונתיות כטריגר בולט.
בהילה בטבע אנו נשמח להזמינכם להיוועץ עמנו טלפונית באשר לתוספים והרכיבים התזונתיים שיוכלו לסייע לכם.
נוסף על כך, במידה ותחפצו בזאת, תוכלו לבקר אצלנו בקליניקה לבניית תכנית טיפול כוללת ומעמיקה.